Informatika će za dve godine biti obavezan predmet i za prvake

Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/21. godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za "Novosti".
Informatika će za dve godine biti obavezan predmet i za prvake
Foto: Pixabay
Sadašnji predmet "od igračke do računara", koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu informatike.
 
Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.
 
"Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model. Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ih bude 20 hiljada. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete", objašnjava ministar za "Novosti".
 
Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća da osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.
  • pitanje

    23.08.2019 18:33
    a li jos postoje table u osnovnim skolama ?
  • Graðanka

    23.08.2019 13:59
    Deca prvo treba da nauče da čitaju i pišu, da savladaju osnove matematike, da im se razvijaju jezičke i kognitivne kompetencije, motoričke sposobnosti, pa tek onda da izučavaju informatiku (mada ja nisam sigurna da se pod informatikom podrazumeva i njakanje mobilnog).
  • Tetka

    23.08.2019 09:25
    Da sam ja neka vlast....
    Ja zaista ovo ne razumem...
    Deca ce zaboraviti da se igraju, da trce, da se vijaju.
    Gradjansko vaspitanje/Veronauka, Ruke u testu, Strani jezik, Informatika...
    Dete od sedam godina ne treba da sedi pet skolskih casova u klupi. Ili sest. Niti da nose torbe od 10 kg knjiga, radnih sveski, sveski,....

    Neka nauce najpre maternji jezik, pa potom strani
    Neka najpre nauce racunske operacije i dobiju osnove logike, pa neka izucavaju informatiku.
    Neka dobiju kucno vaspitanje, pa neka izucavaju i gradjansko....

    Apel za smanjenje broja casova.
    Apel da se igra.
    Apel da se trci.
    Apel da se vija.
    Apel da se druzi.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.