Ako je letnje sniženje, ne mogu se prodavati bunde

U mnogim prodavnicama garderobe i obuće u toku su sniženja, a u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da su ona "dobar mamac za potrošače", ali da kupci smatraju da bi cene mogle da budu i niže.
Ako je letnje sniženje, ne mogu se prodavati bunde
Foto: Pixabay
Na mnogim izlozima istaknuti su natpisi kojima se kupci obaveštavaju da su u toku sniženja, pa tako pojedini trgovci navode da su cene niže i do 70 odsto. Prodavci kažu da su zalihe "stanjene", ali da još ima robe za prodaju po sniženim cenama.
 
Novi Zakon o trgovini, koji je stupio na snagu početkom avgusta, definiše akcijsku prodaju, sezonsko sniženje i rasprodaju. Tako je utvrđeno da sezonska sniženja, odnosno prodaja robe po sniženoj ceni nakon sezone, mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje i to u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula i da traju najviše 60 dana.
 
Akcijska prodaja, odnosno prodaja robe ili usluge po ceni koja je niža od prethodne, po novim odredbama zakona, ubuduće neće trajati duže od 31 dana. U slučaju prodaje robe ili usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge, dužan je da na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu ali i prethodnu cenu.
 
Trgovci su, po novom zakonu dužni da fizički izdvoje robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima. Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac neće smeti da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.
 
Dešavalo se, međutim, da se veoma često koristi reč "rasprodaja" koja upućuje na to da se nudi roba koja se više neće prodavati ili bar ne kod tog trgovca i da su cene niže, a da se u kratkom roku taj isti proizvod često pojavi opet kod tog istog prodavca u redovnoj ponudi.
 
Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da inspekcija "gleda kroz prste mnogim trgovcima", jer nije dovoljno upoznata s novim zakonom i nije dobila jasna uputstva kako da se ponaša. Papović kaže da je novim zakonom jasno definisano šta je sezonsko sniženje, šta rasprodaja, a šta akcijska prodaja.
 
"Kada bi inspektori ušli u knjigu evidencije prometa, videlo bi se kada je ta roba ušla u prodavnicu. Ako je oglašeno sezonsko sniženje, ne može trgovac da ponudi na prodaju bunde i jakne umesto letnjih majica i šortseva", rekao je Papović.
 
Upitan da li je u poslednje vreme povećan broj pritužbi potrošača, Papović kaže da potrošači ne veruju cenama na akcijama, jer smatraju da one mogu da budu još niže.
  • @Smetalo

    24.08.2019 19:34
    Trgovac moze da prodaje robu kako hoce ali Zakon mu zabranjuje da kupca dovodi u zabludu laznim snizenjima.
    Recimo ja sam kupio jeftine patike za 2700 dinara a te patike sada posle "snizenja" od 40% pa na to jos 20% sada kostaju 3800 dinara. Znaci skuplje su nego pre snizenja.
  • Smetalo

    24.08.2019 16:26
    Glupost
    Ko ce bre trgovcu da odredjuje kada ce i koju robu prodavati po snizenoj ceni? Goran Papovic, inspektori, narodni poslanici koji ovakvu budalastinu proglase zakonom? Pa zar je u Srbiji slobodno trziste ili sta?
    Nek snizava cenu ko hoce, kad hoce i koliko hoce, zbog cega vezivati ruke bilo kome, i sa kojim pravom?
    Ako je roba vlasnistvo trgovca, on moze da je pokloni ako hoce, ili da prodaje dugme za milion dinara ako ima kome.
    Kakve su ovo gluposti sa propisima, sacuvaj Boze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.