Šarčević: Zabranu zapošljavanja prvo ukinuti u prosveti

Založiću se da se zabrana zapošljavanja prvo ukine u prosveti, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Kako je rekao za "Politiku", smatra da je problem što zabrana zapošljavanja koju je uveo MMF nije selektivno rađena.
 
"Trebalo je da se odnosi na činovnike, gde se manipulisalo, u prosveti je ta mera pogrešna. Imamo mnogo nastavnica koje zbog toga čuvaju mesto, umesto da odu na porodiljsko bolovanje. To je nevolja za njih, ali i za državu. Radi se o najmanje 20.000 žena koje bi trebalo da zaposlimo. Zalažem se da se ta zabrana baš u prosveti prvo ukine, što bi bila jaka pronatalitetna mera", rekao je ministar.
 
Dronovi i roboti u nastavi
 
"Pet puta više digitalnih učionica, obogaćivanje nastave robotima, kao i masovno licenciranje direktora škola, novine su u novoj školskoj godini", najavio je ministar prosvete. Takođe, prvi put će se u novoj akademskoj godini uvesti i međunarodno vrednovanje rada srpskih istraživača, ali i objaviti poziv za istraživanje iz oblasti veštačke inteligencije.
 
"Pre desetak dana napravio sam timove za uvođenje informatike od prvog do četvrtog razreda, kao obaveznog predmeta. Sadašnji program 'Od igračke do računara' je prevaziđen. Obogatićemo nastavu robotima i dronovima kako bi đaci počeli da programiraju u najmlađem uzrastu", rekao je ministar.
 
Naveo je da se u novu školsku godinu ulazi s digitalizacijom koja će obuhvatiti sve prvake i đake drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola.
 
"Od 15. septembra ćemo umesto prošlogodišnjih 2.000 digitalnih učionica, imati 10.000. Za dve godine sve škole biće digitalizovane, s oko 30.000 učionica, a novi Centar za obrazovne tehnologije pratiće detaljno uspešnost nastavnika i đaka", rekao je Šarčević.
 
On kaže i da se radi na novoj strategiji obrazovanja do 2030. gde je najvažnije da se promeni model nastave i učenja koja se, objašnjava, svodila na učenje napamet i prenošenje sadržaja.
  • Ogorčen

    01.09.2019 18:15
    O čemu priča ovaj čovek
    O čemu priča ovaj čovek!? U osnovnim školama po njegovom naređenju odeljenja sa 23-24 učenika rasturaju, formiraju odeljenja sa 32-33 učenika da bi smanjili broj odeljenja. Decu traumatizuju, razdvajaju od drugara, a sve da bi smanjili broj zaposlenih, a on priča neke bajke o hiljadama novih radnih mesta u prosveti. U visokom obrazovanju napravio haos. Pet hiljada studenata koji studiraju po prethodnom programu ignoriše i sprema se da ih vrati na prvu godinu po propalom Bolonjskom programu. Spremaju se protesti studenata, tužbe sudovima i Strazburu, on priča neke priče, a zgrće milione kao vlasnik privatnih škola. Omogućio pljačku roditelja preko udžbenika koji se menjaju svake godine. Uništio školstvo.
  • .

    01.09.2019 10:45
    Kako tata kaze
    Stara anrodna poslovica kaze: "BOG je prvo sebi bradu stvorio"-Tako i ovaj ministar razmislja.
    ON ima svoju zdravstvenu zastitu jer je Boze moj ministar a narod ko ......!
    ZAsto samo prosveta a ne i zdravstvo???
    Hej mini stre?
  • Ig-88

    01.09.2019 07:35
    Pored robota i računara, setite se ministre da deci trebaju i parkovi. Znam da to nije vaš resor nego to vode Dodik i Andrej, ali probajte i tu nešto da učinite..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija