Počela nova školska godina, u klupama šest hiljada đaka manje

Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola sešće 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego protekle godine.
Počela nova školska godina, u klupama šest hiljada đaka manje
Foto: 021.rs
U nekim seoskim sredinama i u ovoj školskoj godini biće spojena odeljenja. Situacija je najkritičnija u istočnoj Srbiji, gde se svake godine broj dece stasale za polazak u školu drastično smanjuje. Takva situacija je u Crnoj Travi, gde će biti svega sedam đaka prvaka.
 
U 204 škole biće uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok će učenici poslepodne imati mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.
 
Prva u nizu novina u školama jeste elektronski dnevnik, koji je od ove godine uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece. Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.
 
Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija.
 
Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.
 
Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.
 
Štrajk za početak školske godine
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk. To je dobar trenutak da se upozori na sve ono što se u prosveti i obrazovanju dešava, izjavila je za N1 Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Ona je podsetila je da je bilo predviđeno da se platni razredi uvedu od 1. januara 2016. godine, da je taj rok sada pomeren za 1. jul 2020, što prema njenoj oceni, verovatno dovodi do 2021. godine.
 
Ukazala je i da zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, čak 30.000 ljudi u prosveti radi na određeno vreme. Kako je rekla, ima najava da će ta zabrana biti ukinuta od 1. januara 2020, ali u Uniji strahuju da će to otvoriti novi problem - zapošljavanje "pod kontrolom" partijskih direktora.
 
Govoreći o najavljenoj digitalizaciji i modernizaciji školskog programa, Jasna Janković je istakla da neke škole još nemaju internet, a uvodi se redovan predmet Informatika i računarstvo.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da smatra da skraćenje časova na 30 minuta početkom nove školske godine koje je najavila Unija sindikata prosvetnih radika, koja traže nastavak progovora oko platnih razreda, predstavlja borbu za poziciju između reprezentativnih prosvetnih sindikata.
 
"Možemo da sednemo da razgovaramo, mogli smo i u junu. Pre svega, oni znaju da taj posao obavlja kabinet premijerke, da je angažovano Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao i druga ministarstva", kazao je Šarčević za RTS.
 
Ministar je rekao i da ne može da razume zbog čega školska godina mora da počne sa skraćenjem časova jer je, kako je kazao, u poslednje tri godine bilo četiri povećanja plata, a najavio je i peto.
  • Goca

    03.09.2019 01:23
    Moj komentar - katastrofa! A zasto, verovatno se pitate? Zato sto dolazim iz zemlje sa takvim sistemom obrazovanja. Samo gube vreme u skoli, jos vise se zaglupljuju deca, nad njima se vrsi celodnevna propaganda, otudjuju se od roditelja, postaju sve vise gojazni i imaju vise problema sa kicmom. Vannastavne aktivnosti nisu one koje roditelji ocekuju, vec je to cista propaganda. Nemam uvid u to sta moje dete uci, a uce na primer o svetskim humanitarnim organizacijama za koje svi mi dobro znamo za sta sluze. Skola je postala vrtic da bi roditelji postala i ostala jeftina radna snaga onima kojima treba. Po meni, mnoga zla su nas zadesila u nasim zivotima, ali je ovo jedno od najvecih i najpametnije bi bilo da se narod odmah pobuni. Ali, ne vredi, mozgovi su vec isprani, i niko ne zeli da cuje iskustvo onog cije je inteleigentno dete postalo glupo.

  • Dzo

    02.09.2019 16:00
    Dzo
    Ja neznam sto prave kao skole i vrtice kad za 20 godina nejce biti dece da idu u te iste. Verovatno ce ih prodavati kao tezne centre ili slicno sramota i bruka gospodo iz sns pitajte se prvo zasto nas je sve manje...


  • Dzo

    02.09.2019 15:58
    Dzo
    Ja neznam sto prave kao skole i vrtice kad za 20 godina nejce biti dece da idu u te iste. Verovatno ce ih prodavati kao tezne centre ili slicno sramota i bruka gospodo iz sns pitajte se prvo zasto nas je sve manje...


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.