"Starim" studentima ipak još dve godine da završe studije

Starim studentima rok za završetak studija biće produžen za još dve godine, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete.
"Starim" studentima ipak još dve godine da završe studije
Foto: Pixabay
"Na zahtev Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije, studentima koji su upisali studije po starom programu biće produžen rok za završetak studija za dve godine", navodi se u saopštenju.
 
Na dnevnom redu Skupštine Srbije po hitnom postupku naći će se Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da se ovo primeni u praksi.
 
Podsetimo, predstavnici "starih" studenata najavili su ustavnu žalbu, ukoliko im se rok za sticanje diplome ne produži. Prema poslednjim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, stari studenti u Srbiji imaju rok da diplomiraju do kraja septembra.
 
Tokom ovog avgusta ministar prosvete Mladen Šarčević je više puta ponovio da će takozvani stari studenti, koji su studije započeli pre prelaska na aktuelni bolonjski sistem, morati da završe školovanje po novom programu. On je rekao da ovim studentima neće dati još jednu šansu i da "jer im je već dva puta činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka".
  • dijasporac

    03.09.2019 18:54
    @Mery
    Nigde u svetu nije sramota studirati i raditi, samo sto se u tom svetu ogranicava rok za studije, niko ne moze studirati 10 ili 15 godina, ne postoji mogucnost da se oduze "studije" kao u Srbiji. U UK je rok za okoncanje studija 5 godina, u USA i Kanadi moze se izgubiti dve godine ali uz lekarsko uverenje itd.

    Uzgred, Hrvatska za kojom Srbija kaska 5-10 godina u vecini stvari je imala isti problem sa vecitim "studentima", i tamo su pretili tuzbama za uskracivanje ustavnog prava, i tamo je vlast produzavala rokove u predizborne svrhe, sve dok na kraju nisu presekli. I od 2016 u Hrvastkoj nema vise studenata koji studiraju 10 i vise godina, ili su zauvek ispisani ili su se prebacili na Bolonju. Naravno da niko nije tuzio nadlezno ministarstvo za krsenje Ustava jer im je drzava dokazala da kao dobri djaci pogresno tumace te zakone. I kad razmislis kad ce Srbija biti na nivou Hrvatske iz recimo 2016, negde oko 2027-2030?
  • Marko

    03.09.2019 11:36
    Mislim zaista da malo preterujete sada....
    Prvo je problem bio porodica, posao, nisu svi iz grada ... pa kada tu nema sažaljenja sada se igra na kartu teško bolesnih ljudi.
    Naravno da niko normalan neće tek tako ukinuti pravo na studije ljudima koji su teško bolesni, ali postoje neki lekarski nalazi koji o tome svedoče i, ako već i ne postoje, treba napraviti posebne zakonske odredbe za ljude koji su sprečeni da studiraju po redovnom roku i planu zbog bolesti.

    Ali to nema nikakve veze sa ljudima koji otežu svoje studije preko 20!!! godina jer su lenji. Da rekao sam, lenji! I pored dece i porodice i posla i nemaštine može se kad se hoće. Imate sada još dve godine, ja vam svima od sveg srca želim da završite studije, ali sam siguran da će preko 90% starih studenata za dve godine opet da traži produženje....
  • Slanina

    03.09.2019 08:44
    @Lenka
    Dobro si rekla "prst na celo, jezik za zube", pa te molim da se i ponasas u skladu sa tim, a da svoju predrasudu ostavis za sebe, jer posto mi nemamo pravo na misljenje, evo, ukidamo ga i tebi. Pa nisu svi oboleli od nekih bolesti, pobogu. I da, lenstine ste. Ali evo, zavrsite te fakultete za 10, najvise 20 godina pa cerajte dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.