Divlje šljunkare oštete državu godišnje za milione evra

Nelegalne deponije šljunka i peska godišnje oštete državni budžet za oko dva miliona evra, piše "Politika".
Divlje šljunkare oštete državu godišnje za milione evra
Foto: Pixabay
Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, dve na Velikoj Moravi i jedna na Dunavu kod Smedereva, kao i jedna na Savi kod Sremske Mitrovice.
 
Kako piše list, u narednom periodu trebalo bi da budu zatvorene još tri, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse zemlje.
 
Prema podacima republičke inspekcije za bezbednost plovidbe, evidentiran je značajan broj mesta na kojima se nelegalno pretovara roba, pre svega šljunak i pesak, nafta i derivati nafte, kao i poljoprivredni proizvodi.
 
U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da postojanje nelegalnih mesta na kojima se pretovara roba u vodnom transportu negativno utiče na prihode budžeta, s obzirom na to da se za pružanje usluga tu ne plaćaju poreske obaveze, kao ni lučke naknade, usled odsustva državnih organa koji su inače prisutni u lukama (kapetanije, MUP, carina, sanitarna i fitosanitarna inspekcija).
 
Osim toga, ovakva praksa prouzrokuje poremećaje na tržištu, pa lučki operateri gube pozicije na međunarodnom tržištu.
 
"U cilju rešavanja ovog višedecenijskog problema, najpre smo izmenili zakonski okvir, kako bismo omogućili da se na sistemski način reši pitanje nelegalnih deponija šljunka i peska, kao i njihovog izmeštanja na utvrđena lučka područja", kazali su za "Politiku" iz resornog ministarstva.
 
Inspekcija bezbednosti plovidbe planirala je da do kraja godine prekontroliše sva pretovarna mesta i biće naređena zabrana, kao i podnošenje zahteva za pokretanje odgovarajućih postupaka.
  • Antibot

    03.09.2019 22:07
    Baš me čudi!
    "...kapetanije, MUP, carina, sanitarna i fitosanitarna inspekcija..."

    Šta znači reč korupcija?
    Hajde SNS botovi, da čujemo?
    Pitam sendvičare jer su njihovi (Megebleja, Fljabus, Savacentar i sl.) "stručnjaci" na čelu državnih službi.
    Uzgred, šta radi policija na čelu sa rukovodiocem sa (kao za sada izgleda) DVE lažne diplome?
  • Srdjan

    03.09.2019 21:43
    Sta se ovaj SNS tripuje pred izbore, sad kao zakon se sprovodi, inspekcije rade....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.