CINS: Botovi SNS koristili aplikaciju VotR2 da ostavljaju hiljade pluseva i minusa na komentare

Aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poznatiji kao "botovi", donedavno su kroz jednu aplikaciju mogli da ostavljaju na hiljade pluseva i minusa na komentare na sajtovima Kurira i Espresa i na taj način utiču na čitaoce tih posećenih medija, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
CINS: Botovi SNS koristili aplikaciju VotR2 da ostavljaju hiljade pluseva i minusa na komentare
Foto: Pixabay
Kako se navodi na sajtu CINS-a, aplikacija koju su koristili sadrži informacije iz "kodova" ta dva sajta i radila je mimo aktivnosti botova.
 
Na taj način su botovi SNS, prema unapred dobijenim uputstvima, davali pozitivne ili negativne ocene na komentare objavljene u dva medija, dok su u slučaju portala Južne vesti to koristili za obračun sa kritikama na račun SNS i predsednika Aleksandra Vučića. 
 
Stručnjak za digitalnu bezbednost pri međunarodnoj novinarskoj mreži OCCRP Jure van Bergen rekao je za CINS da je korišćena aplikacija VotR2, koja je specijalno dizajnirana da manipuliše komentarima kroz glasanje.
 
Glasanje se odvija automatski na svakih šest sekundi i na jedan komentar se može glasati do pet puta, nakon čega aplikacija prelazi na sledeći komentar. Glasanje se obavlja sa spiska komentara, uz precizno uputstvo da li treba ostaviti pozitivan ili negativan utisak.
 
CINS navodi da je analizirao taj kod, uz pomoć nekoliko stručnjaka, i da je došao do podataka o IP adresi, odnosno o jedinstvenom broju koji koriste računari da bi medjusobno komunicirali putem interneta, odnosno sa serverom.
 
"Proverom vlasništva IP adrese na bilo kom javno dostupnom sajtu (poput whois.domaintools.com) može se videti da je njen vlasnik upravo vladajuća SNS.  SNS je u martu 2016. godine registovao ovu IP adresu na adresi sedišta stranke, u ulici Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu", naveo je CINS i dodao da do objavljivanja teksta nije stigla nikakva reakcija iz SNS.
  • LALA

    04.09.2019 18:48
    samo u smrdiji
    Ima li goreg karaktera od bota ?
  • dijasporac

    04.09.2019 17:20
    Situacija koju opisuju "istrazivaci" iz CINS-a je hajde u najmanju ruku nemoguca (da ne kazem izmiisljena) jer cak i ja kao polu-laik znam da aplikacije koje automatski glasaju po portalima stizu uparene sa VPN serverom. U tim aplikacijama se cak moze cekirati mogucnost da na sajtovima koji ne dozvoljavaju glasanje sa iste IP adrese svako sledece glasanje ide sa druge IP adrese u okviru jednog VPN servera. Tako da je nemoguca situacija da su "istrazivaci" CINS-a otisli na sajt Juznih Vesti i tamo videli da je 250 pluseva na pozitivnu vest za Vucica doslo sa IP adrese SNS-a u N.Beogradu. Mislim, ne vodi taj internet tim neki shaban, verovatno je taj covek bar u nekom nivou visem od obicnog usera potkovan u web aktivnostima. Znaci vest koju je CINS pustio je ono sto svi znamo ali nikako ne mozemo da dokazemo, nisu je ni oni dokazali samo su je senzacionalisticki pustili u etar/web cime su pokazali da su isti kao i SNS, gomila sarlatana koja pise o necemu sto ne poznaje.

    No, to senzacionalisticko pisanje na osnovu prenetih poluinformacija je danas dominantno i ono sto meni ekstremno ide na zivce a iz price sa poznanicima i njima. Zato je narod u Srbiji toliko i apatican, zato protesti nemaju podrsku koju bi trebalo da imaju na osnovu stanja u drzavi. Jednostavno ljudima je dosta laganja, nadlajavanja i twittovanja na twitt, ljudima je dosta toga da glumci ili veciti politicari vode medjusobne besmislene online ratove.
  • BELENYI

    04.09.2019 17:18
    PPPPPPP
    Približavaju se veliki i neponovljivi martovski izbori - predizborna groznica polako počinje da trese Srbiju ! I dok opozicija odnosno njen veći deo uveliko razmišlja i čak obelodanjuje odluke o bojkotu istih tih izbora - dotle botovi vladajuće nam SNS rade li rade uveliko , a čekaju i taj mart kao zapeta puška ! Bojim se da su u pravu svi oni koji strahovito omalovažavaju ove botove , jer drugo nisu ni zaslužili !! Njihova je uloga prevashodno psihološkog karaktera , naime čini mi se da Veliki Vođa i njegovi sledbenici veruju da će pomoću istih ovih botova da lažiraju stvarnost i da obeshrabre mnoge koji su za opoziciju, ili jednostavno sve one koji nisu za njih ! Tako da uloga botova nije ni toliko naivna, u tom u pokušaju lažiranja naše stvarnosti. Jako je žalosno što oni potpuno bez pogovora ,dakle bez ikakvog razmišljanja lupaju pluseve ili minuseve - a da u najvećem broju slučajeva ni ne znaju o čemu se radi !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija