Stanari Bristola štrajkuju glađu, Pašalić zakazao novi trojni sastanak

Nastavljaju se problemi stanara beogradskog hotela Bristol, oni su stupili u štrajk glađu i kažu da od toga neće odustati, sve dok im država ne reši problem stambenog pitanja.
Iz Ministarstva odbrane za N1 navode da štrajk stanara nije rešenje i da ih pozivaju da se usele u stanove koje su za njih obezbedili. Stanari tvrde da takvu ponudu nisu dobili
 
Deset porodica iz hotela Bristol nema normalne uslove za život. Umesto u sobama, dane provode u holu hotela, jer im je struja isključena više od dve nedelje. Za takav potez, kako kažu, odgovorni su nadležni iz Ministarstva odbrane, a pošto država ne reaguje, odlučili su se na radikalan potez.
 
"Stanari su odlučili da 5. septembra u 11 časova stupe u štrajk glađu, a on će trajati do konačnog rešenja naših problema", kaže Dragan Stojanović, stanar hotela Bristol.
 
Nerešiv problem već skoro tri decenije je stambeno pitanje porodica koje žive u Bristolu. Zato traže da im država da stanove, koje su kako tvrde, otplatili tokom radnog veka u poseban fond vojske. Međutim, iz Ministarstva odbrane takve navode ne potvrđuju, već kažu da stanari po zakonu jedino imaju pravo na privremeni smeštaj.
 
"Zato ih i ovoga puta pozivamo da se odmah usele u stanove koje su već obišli u A bloku ili u vojnosamačke hotele 'Zvezdara' i 'Galeb' u Beogradu, koje im ministarstvo nudi u skladu sa pravima koja ostvaruju. To je jedina zakonska mogućnost i u okviru zakona najkorektnija ponuda za rešavanje njihovog stambenog pitanja", piše Ministarstvo.
 
Navode ministarstva, stanari odbacuju i ukazuju da ponude za stanove nisu dobili. "U javnosti plasiraju priče - mi smo njima dali stanove, sutra mogu da se usele. Šta ste mi dali, gde, koji stan, dajte mi rešenje, nisam ja kriminalac da idem u nešto što za šta nemam rešenje", naglašava Dragan Stojanović.
 
Među onima koji su stupili u štrajk glađu, ima starih i bolesnih ljudi. Stanari kažu da više od godinu dana trpe pritiske nadležnih iz Ministarstva odbrane kako bi se iselili iz hotela.
 
"Ukinuli su nam grejanje prošle godine, uopšte nismo imali, lift su isključili i sad su nam ukinuli struju i to je život za kazamate, a ne za ovako jedan renomirani grad", smatra Zora Petrović, stanarka.
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić za N1 kaže da država mora što pre da nađe rešenje za situaciju u hotelu Bristol. Navodi da je za ponedeljak zakazao sastanak sa stanarima i predstavnicima Ministarstva odbrane. "Zaštitnik građana nastavlja sa svojim aktivnostima do konačnog rešenja statusa stanara hotela Bristol", kaže Pašalić.
  • Nemanja

    06.09.2019 11:39
    @/

    Svrati'e i do tebe ne brini, da ti daju jedan naramak sena.
  • Александар

    06.09.2019 07:26
    ЈНА
    Е да су тако бранили Југославију...
  • Pera

    06.09.2019 06:56
    Iživljavanje
    Nad starima, nemoćnima i slabima. To je ono što ova radikalsko-naprednjačka mašinerija radi. Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.