Kineski i japanski jezik od ove godine u gimnazijama

Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao je pozitivno mišljenje o učenju kineskog i japanskog jezika u svim gimnazijama širom Srbije, nakon čega je ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku o usvajanju navedenih programa.
Kineski i japanski jezik od ove godine u gimnazijama
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", ovi programi se primenuju od ove školske godine. Nakon gimnazija, kineski i japanski jezik će moći da preuzmu srednje stručne škole.
 
"Nastavni kadar za ove jezike će biti iz Kine, odnosno lektori kineskog jezika Konfučije instituta, koji je sve to i finansirao. Nadamo se da će i kadar koji se školuje na katedrama za kineski i japanski isto preuzeti ulogu predavača ovih jezika", objašnjava za beogradski list NPS Radivoje Stojković.
 
Ovi jezici u gimnazijama će se učiti se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali da ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena. Fakultativni jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.
 
Na kraju četvrtog razreda gimnazije učenici bi trebalo da ovladaju kineskim i japanskim jezikom toliko da mogu da ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života, kao i da na tom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe bi trebalo da se potpunosti savladaju fonetska pravila.
  • Ja

    09.09.2019 11:34
    Ne mogu vise
    Nek sin Vukan uchi kineski...pdtavite nas na miru!
  • .

    09.09.2019 11:11
    /
    Bolje da vrate fiskulturu pet puta nedeljno obavezno.
  • White

    09.09.2019 11:06
    `Biseri ` na sve strane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija