Sibinjanin Janko ponovo ima mač u ruci, ali drveni

U ruci Sibinjanin Janka koji sa Keja oslobođenja u Beogradu od jula meseca gleda u Dunav, a kome je početkom avgusta ukraden mač iz ruke, od pre nekoliko dana ponovo se nalazi oružje, ali ovog puta drveno.
Kako piše Politika, nepoznate osobe zaključile su da baš i nije lepo da obeležje junaku koji je 1456. godine oslobađao Beograd od osmanske vlasti dva meseca bude bez oružja, pa su izradile i u ruke mu stavile drveni mač.
 
Pravi mač Sibinjanin Janka i dalje je u preduzeću "Kes internešnala". Ova mađarska firma sa ispostavom u Srbiji je i postavila spomenik junaku. Sada se samo čeka da tvorac bronzane figure, poznati mađarski vajar Ištvan Madaraši, ponovo pričvrsti, odnosno zavari mač. 
 
Prema nekim informacijama, trebalo je u Beograd da dođe oko 25. avgusta, jer je bio na izložbi u Italiji, ali se to nije dogodilo. 
 
Spomenik je otkriven 22. jula, a mač je ukraden posle nedelju dana. Policija je brzo privela trojicu mladića koji su na saslušanju rekli da su mač odneli jer je bio labavo pričvršćen. Oni su ga skinuli i ostavili pored spomenika, pa su se vratili po njega kako ga neko ne bi odneo. 
  • šajka

    10.09.2019 14:50
    @temerin
    Tako je, isto kao Petefi Šandor a ne Aleksandar Petrović po rođenju.
  • Temerin

    10.09.2019 12:22
    Hunyadi János-to je njegovo pravo ime,a ne Janko Sibinjanin neki.
  • Hm

    10.09.2019 10:40
    Aka John Hunyadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.