Strane firme kod jednog ministarstva važe za poslodavce bez greške, drugo ih stavilo na crnu listu

U austrijskoj kompaniji Štrabag, koja je angažovana na radovima na Trgu republike u Beogradu, kao i izgradnji zgrade u okviru Beograda na vodi, inspekcija rada ove godine je zatekla 42 radnika "na crno", dok su u turskoj kompaniji Tasjapi "uhvaćena" 53 neprijavljena radnika.
Strane firme kod jednog ministarstva važe za poslodavce bez greške, drugo ih stavilo na crnu listu
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, u oba slučaja, i firme Tasjapi i Štrabaga, inspekcija rada podnela je po jednu prekršajnu prijavu, navodi se u "crnoj" listi poslodavaca koju je Ministarstvo rada objavilo na svom sajtu.
 
Na listi poslodavaca koji su tokom prvih osam meseci ove godine zaposlili radnike na crno nalazi se 2.170 poslodavaca i preduzetnika, a najveće prekršaje napravile su upravo pomenute firme.
 
Radnici Štrabaga bez "papira" zatečeni su prilikom kontrole radova na robnoj kući IKEA. I dok je jednom ministarstvu među "ocrnjenima", u drugom, Ministarstvu građevinarstva Štrabag se vodi kao poslodavac bez greške.
 
Tako je ova kompanija 11. na listi "dobrih" poslodavaca koju je krajem juna objavilo Ministarstvo građevinarstva. Štrabag je, prema bodovanju ovog ministarstva, poželjan investitor jer nema negativnih bodova, zapošljava 156 radnika, od čega je više od 73 odsto njih zaposleno na neodređeno.
 
I druga na crnoj listi inspekcije rada je strana firma, turski investitor Tasjapi je u Srbiju došao krajem decembra prošle godine sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela autoputa od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra. 
 
Nedugo potom, Tasjapi je došao u žižu javnosti kada je u martu priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju. Kako je tada pisao Insajder, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi tražili su novac od direktora Vodosnabdevanja iz Vranja kako bi ga angažovali kao podizvođača radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti. Vlasnik ove firme Emrulah Turanli, hapšen je u Turskoj pre šest godina upravo zbog korupcije.
 
Preduzeće On line international iz Beograda je u trenutku inspekcije na radnom mestu imalo čak 45 neprijavljenih radnika, 35 radnika "na crno" zatečeno je u firmi Zdravo natural iz Paraćina i 33 u firmi M enterijeri gradnja sa Voždovca, koje je inspekcija zatekla na gradilištu na Kopaoniku. Među nesavesnim poslovdavcima su još neke firme koje su radile na državnim poslovima, pa tako i pet firmi koje su se mahom bavile obezbeđenjem, a koje su ukupno zapošljavale devet radnika na crno na Koridoru 10. 
 
Predsednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković kaže za "Danas" da je od početka problem što Ministarstvo građevinarstva ne interesuje to što radnici rade "na crno" ili da li poslodavac plaća svoje radnike. On tvrdi da zbog neprijavljenih radnika niko neće snositi posledice i da sve te firme i dalje dobijaju državne poslove
 
Crne i bele liste su za predsednika Građevinske komore Srbije Gorana Rodića čist politički marketing i tvrdi da se sve lošija situacija u ovom sektoru neće popraviti dok na odlučujuća mesta ne dođu stručni ljudi.
  • Spomenko

    13.02.2020 15:51
    Kazoze
    Totalni je haos na tržištu rada u Srbiji. Čovek ne zna šta kupuje kada počinje sa poslom. Meni je pomogao ovaj Kazoze da se pametno pozicioniram na tržištu - http://kazoze.com/.
  • 6 dramova

    10.09.2019 17:35
    sta ti nije jasno
    Nisu oni ispostovali ni obaveze prema naruciocu kao sto se tvrdi jer svi znamo kako nadlezni inspektori rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija