Srbija zabranjuje maloletničke brakove

Srbija će zabraniti maloletničke brakove, piše Politika.
Srbija zabranjuje maloletničke brakove
Foto: Pixabay
To će biti omogućeno izmenama i dopunama Porodičnog zakona, saznaje "Politika" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Kako u razgovoru za Politiku kaže posebni savetnik ministra rada Dragan Vulević, svake godine se u Srbiji sklopi oko 2.000 dečjih brakova. Budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put.
 
"Dečji brak predstavlja zajednica u kojoj je barem jedan od supružnika maloletan. Po slovu postojećeg Porodičnog zakona, dete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz prethodno dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj zrelosti. Izmenama zakona ta mogućnost se ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe", naglašava Vulević.
 
U februaru ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dečjih brakova, čiji je cilj okončanje takve prakse.
 
Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu pominju 204 mladoženje i 1.215 nevesta u uzrastu između 16 i 19 godina, dok Unicefovo istraživanje pokazuje da se gotovo polovina romskih devojčica uda pre punoletstva, a petina stupi u brak pre navršene 15. godine. Gotovo 40 odsto romskih devojčica rodi dete između 15. i 18. godine, a četiri odsto postaju majke i pre navršene 15. godine.
  • Ljubics

    19.11.2020 09:05
    Grbic
    Dali je dozvoljen maloletnicki brak za 2020 prvu godinu
  • Lazae

    11.08.2020 13:44
    Dali moze brak, maloletnika
    Ako uznemo u obzir da smo ja i moja devojka maloletni a sada je vec 2020 godina.. Dali ja i moja devojka, ja 17 ona 16 godina mozemo sklopiti brak i ako nije problem da pitam ako moze, kako to u raditi?
  • Pitanje

    11.09.2019 15:08
    Da li ce ih zabraniti i kada ovde nasele migrante, vidimo i znamo šta rade, ali se to ne prikazuje u mediijma, jer ko će da povećava natalitet, kako su rekli neki zvaničnici...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.