Postupak protiv člana Državnog veća tužilaca zbog navoda da je proslavljao rođendan sa kriminalcima

Osim članova Državnog veća tužilaca (DVT), proslavi pedesetog rođendana Stanislava Dukića, člana DVT koji se poslednjih dana našao u fokusu zbog gostiju koje mediji dovode u vezu sa kriminalom, prisustvovalo je i najmanje troje članova Visokog saveta sudstva, pišu "Novosti".
Postupak protiv člana Državnog veća tužilaca zbog navoda da je proslavljao rođendan sa kriminalcima
Foto: Pixabay
Kako "Novosti" saznaju, pored članova DVT protiv kojih se pokreće disciplinski postupak, na zabavi u beogradskom hotelu "Šumadija" 30. avgusta, bilo je i nekoliko tužilaca i sudija, tri člana VSS i dva narodna poslanika.
 
Ovo je za "Novosti" potvrdio i sam slavljenik, uz komentar da ne želi da bilo ko od njegovih gostiju ima problema.
 
Na zahtev republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, sazvan je Etički odbor DVT, koji je pre dva dana odlučio da se pokrene disciplinski postupak i ispita eventualna odgovornost Dukića, Gorana Ilića, zamenika republičkog javnog tužioca i zamenika predsednika DVT, Zorana Vidakovića, disciplinskog tužioca DVT, i Sandre Kulezić, članice.
 
Disciplinski organ utvrdiće da li su se članovi DVT ogrešili o etički kodeks, koji naglašava da u privatnom životu moraju da se uzdrže od ponašanja koje bi moglo da naruši ugled Veća i poverenje javnosti u njihov rad, kao i koje bi moglo da stvori utisak o korišćenju javnih ovlašćenja u privatne svrhe.
 
"Bilo kakvo povezivanje nosilaca pravosudnih funkcija sa ljudima koji izazivaju sumnju da su se na najteži način ogrešili o zakon, urušava i njihov, i ugled njihovih kolega, kao i cele institucije koju predstavljaju u očima građana. Ovakve situacije su apsolutno neprihvatljive sa stanovišta etičkih i profesionalnih principa tužilačke funkcije i verujem da će organi DVT ispitati sve navode", kaže ministarka pravde Nela Kuburović.
 
Dukić za "Novosti" komentariše da je srećan što je rasprava uvedena u institucije sistema i tvrdi da nijedan kriminalac nije prisustvovao rođendanu.
 
"Da sam smatrao da bi bilo šta trebalo da krijem, ne bih proslavu organizovao javno. Verujem da će moje kolege u DVT glasati po savesti i da nijedan ne bi stao iza nečega što je protivzakonito", rekao je Dukić.
 
Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović, konstatuje da je u DVT stiglo nekoliko prijava iz Novog Pazara protiv Dukića, kada je tamo bio viši tužilac. Njih je odbacio disciplinski tužilac Vidaković, i sam gost na proslavi.
 
"Tražimo od DVT da smeni disciplinskog tužioca, jer je narušeno poverenje u njegov rad. Ovaj predmet moraće da preuzme neko od njegovih zamenika."
 
On primećuje i da je najgora predložena sankcija razrešenje (za organizatora proslave), a za goste javna opomena ili zabrana napredovanja. Trenutno nema mehanizma da se bilo kakva disciplinska odluka sprovede.
 
"Da bi se donela odluka u DVT, potrebno je šest glasova, a Udruženje tužilaca ima pet članova."
 
Ljudi "sa dosijeima", čiji se dolazak Dukiću stavlja na teret, jesu Halil Emrović, kog mediji dovode u vezu sa švercom narkotika, Nihad Emrović, za kog je pisano da je hapšen više puta i poznat kao drug ubijenog narko-dilera Luke Radulovića, kao i Zamo Emrović, za kog se navodi da je hapšen u Mađarskoj prilikom šverca kokaina.
  • Gojko

    12.09.2019 00:13
    Drugarcine
    Za ne poverovati. Ovo kao da je Skorseze pisao scenario za novi film. A drzava nista nemoze da uradi,a i izgleda da nesme. Otisli smo u tro.urac.
  • Darko

    11.09.2019 17:19
    Indeks
    Zar opet isti predsednik suda
  • Andrija Šrek

    11.09.2019 14:42
    ...
    Sve je teže razlikovati sudije od kriminalaca, tako da...ne znam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.