Koliko je efikasno vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora

Novi zakon o zaštiti potrošača biće usvojen do kraja godine i predviđaće vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, piše Politika.
Koliko je efikasno vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora
Foto: 021.rs (Ilustracija)
List navodi da bi u praksi to značilo da kupac ima šansu da spor sa trgovcem reši van suda i izbegne dugotrajne procese i zastarevanje predmeta, što je do sada bio najčešći razlog zbog kog su potrošači odustajali od borbe.
 
Pomoćnica ministra trgovine za zaštitu potrošača Višnja Rakić, kaže da će novi zakon podići zaštitu potrošača na viši nivo.
 
"Vansudsko rešavanje potrišačkih prigovora je postojalo i u važećem zakonu, ali nije nikada dovoljno zaživelo. Sudovi su zatrpani predmetima, vrlo često dolazi do zastarevanja i nismo time zadovoljni", rekla je Rakić.
 
Ako potrošač ne bude zadovoljan odgovorom trgovca na reklamaciju, moći će da se obrati organizaciji za zaštitu potrošača, a ako ni to ne uspe zakon im će im pružati mogućnost da se dogovore sa trgovcem. Ukoliko ni to ne uspe, kupac može da tuži prodavca i uđe u sudski spor.
 
Biće osnovana i tela za vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, a iz budžeta će biti izdvojena sredstva za te namene, dodala je ona. Potrošačima će na raspolaganju biti licencirani pravnici, a odziv trgovaca u ovim slučajevima biće obavezan, što je još jedna novina, piše Politika.
 
Brisaće se i gornja granica za vrednost spora koji se može rešavati vansudski, a koja je do sada bila 500.000 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.