Vlada odobrila 17 miliona dinara za spomenik četničkoj akciji

Vlada Srbije donela je odluku da izdvoji skoro 17 miliona dinara na ime dotacije Fondaciji Halyard Mission radi izgradnje spomenika posvećenog spasavanju američkih vazduhoplovaca od strane kolaboracionističkog četnikog pokreta Draže Mihailovića, piše Nova ekonomija.
"Odobravaju se Generalnom sekretarijatu Vlade sredstva u ukupnom iznosu od 16.910.000 dinara na ime dotacije fondaciji Halyard Mission, a radi pomoći u izgradnji spomenika u znak sećanja na spasavanje američkih vojnih vazduhoplovnih snaga u Operaciji Vazdušni most", navodi se u odluci Vlade, koju prenosi Nova ekonomija.
 
Operacija Halijard, u Srbiji poznata pod imenom Operacija Vazdušni most, sprovedena je 1944. godine i procenjuje se da je u njoj spaseno oko 400-500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.
 
Prema američkim vojnim izvorima, iz Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata ukupno je spaseno oko 2.350 savezničkih vazduhoplovaca, od čega oko 350 sa četničke teritorije i oko 2.000 sa teritorije pod kontrolom partizana.
 
Fondacija Halyard Mission je američka organizacija čiji je cilj da podigne svest javnosti o Operaciji Halijard kako bi "promovisala istorijske veze SAD i Srbije koje su zasnovane na vrednostima slobode i demokratije".
 
Dragoljub Mihailović osuđen je 1946. na smrt zbog ratnih zločina i saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata. Rehabilitovan je 2015. godine.
  • Antifashista

    23.09.2019 08:54
    Draza ima vec jedan spomenik zasto je potreban drugi ocigledno neko finansira fashizam u Srbiji da se dovede opet u pitanje ratni zlocina i tragedijee bratoubivacke borbe iz drugog svetskog rata zna se ko je bio draza mihailovic i sta je radio i sada iz 2015te pa dalje se gura neka nova istorija demek draza se borio protiv nemaca i bio antifashista
  • Danilo

    22.09.2019 16:37
    Cika Draža
    Samo ne Srbima i odrodima Cika Draza smeta, ostali svi znaju da je istoriju napiso pobednik koji ga je lažno osudio i odmah mučki umlatio i sakrio njegove ostatke u krecni! To su isto turci radili sa Srpskim rodoljubima.
  • Cinoeye

    15.09.2019 12:46
    Naučite činjenice
    Ljudi, opet brkate pojmove. Draža je bio komadant JKVO, a četnici su bili posebne jedinice.Neke pod njegovom komandom, a neke ne. Кao što su legalizovani Četnici Koste Pećanca koji jesu saradjivali sa Nemcima, njegove slike kao dokaz saradnje sa Nemcima, a mnogi ne znaju da je uhvaćen u borbi sa JKVO i streljan zbog izdaje...Ljudi ne vide razliku izmedju JKVO, Zbora, Žandara, Legalizovanih...za ustaše i komuniste svi su im isti ali istina je da je JKVO pokret otpora koji nikako nije bio fašistički i ako su odredjeni komadanti saradjivali (ne iz ideoloških razloga) recimo Italijanima u NDH. JKVO jeste spašavao američke pilote i DM je za to dobio medalju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija