Lončar: Mnoge medicinske sestre će se vratiti u Srbiju kada plata bude 50.000 dinara

Oko 599.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće povišice najkasnije do 5. decembra ove godine.
Povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta u proseku će iznositi iznad ekonomski opravdanog praga od oko šest odsto, a najveći rast do 15 procenata dobiće zaposleni u zdravstvu.
 
Praktično, odlukom Vlade biće uvećane novembarske zarade koje se isplaćuju u decembru. Zaposleni u javnom sektoru koji dobijaju zaradu u dva dela, tako prvo povećanje mogu videti na računima u prvoj nedelji decembra.
 
"Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto", rekao je resorni ministar Siniša Mali.
 
Najveće povećanje do 15 odsto, dobiće medicinski radnici, pre svega medicinske sestre. Praktično, medicinske sestre sa srednjom školom koje rade u domovima zdravlja, a čija je trenutna mesečna zarada, bez ikakvih dodataka 39.726 dinara, dobiće povišicu od 5.958 dinara. Oko 200 dinara više dobiće sestre koje rade na opštim bolničkim odeljenjima, dok će povećanje od 6.422 dinara pripasti sestrama sa srednjom školom a koje rade na odeljenjima intenzivne nege, kao i u operacionim salama , na onkologiji, u hitnoj pomoći, psihijatriji i na odeljenjima infektivnih bolesti.
 
Lončar je izjavio je da će medicinske sestre u Srbiji dobiti 15 odsto povećanje plata, a lekari 10 odsto.
 
"Znam da su mnoge medicinske sestre i lekari otišli iz Srbije zbog većih plata, ali mnogi su se i vratili, i tek sada će se vraćati kada će plata medicinske sestre biti 50.000 dinara", rekao je Lončar.
 
Povišice će dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave... Kako piše "Blic", o detaljnim procentima povećanja po sektorima u Vladi trenutno razgovaraju sa MMF. S tim u vezi, obe strane saglasne su da ohrabruje suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara.
 
Početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto. 
 
Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.
 
Veću platu za pet odsto od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima, a isto povećanje ukupno oko 83.000 zaposlenih u javnim preduzećima dobiće i naredne godine.
 
Najviše zdravstvenih radnika
 
U javnom sektoru u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine bilo 599.668 zaposlenih, što je 7.429 manje u odnosu na isti period 2018, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najviše zaposlenih je u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite - 149.037, a njih je za 745 manje nego pre godinu dana. U javnim preduzećima ima 83.484 ljudi, i manje ih je za oko 4.000.
 
Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018. godine, iznosila je 56.431 dinara. Prosečna zarada u administraciji (na svim nivoima) istovremeno je bila 59.246 dinara, u obrazovanju i kulturi 53.163 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

Komentari 103

  • Hana

    17.08.2020 12:12
    Fra
    Nije sve kako mislite,ja se recimo vracam,ne zbog 50000 nego jer radite non stop,I kad dobijete slobodan Dan ,mrtvi ste,Nemci vas ponizavaju,misle da ste sluge,malo vise se zaradi ali kad poplacate sve dazbine,ne ostane bad mnogo plus su vasi u Srbiji Ali na svakom je da odluci sta my je bitnije u zivotu.
  • Volk

    29.12.2019 15:19
    0.21rs
    Za pet godina u Nemackoj zaradim vecu penziju nego za 30 godina rada ovde. Ucim jezik i dovidjenja Srbijo. Pod stare dane, sto da ne.
  • Grk

    04.12.2019 16:12
    Kakav smešan čika...ne znam samo jel stvarno veruje u to što priča?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.