Motociklisti imaju 250 puta veću šansu da poginu u Srbiji nego u EU

Za dva dana u Vojvodini su se dogodile dve saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali motociklisti.

Osamnaestogodišnja T. B. iz Šida poginula je u četvrtak oko 22 časana na auto-putu Beograd–Šid kod Kuzmina. Do nesreće je došlo kada je motor na kojem je bila, zakačio točkovima postolje znaka koje obeležava radove na toj deonici puta. U tom trenutku ona je pala s motora i od zadobijenih povreda preminula na licu mesta. Navodno, oni su se kretali velikom brzinom.

U drugom udesu u Novom Sadu, u petak nešto posle 14 časova na raskrsnici Bulevara paterijarha Pavla i Ilariona Ruvarca, na Telepu, na motociklu je, nakon sudara s automobilom, povređen za sada nepoznati muškarac.

Po statističkim podacima, u 2018. godini dogodilo se 489 saobraćajnih nezgoda s poginulima, a najranjiviji učesnici u saobraćaju su pešaci, biciklisti i motorizovani dvotočkaši i čine gotovo polovinu poginulih lica, odnosno 44 odsto, piše Dnevnik.

U kategoriji motorizovanih dvotočkaša među nastradalima najzastupljenije su starosne grupe od 35 do 44 godina i od 25 do 34.

Statistika pokazuje da vozači skutera ili motora u Srbiji imaju 250 puta veću mogućnost za pogibiju nego da isto prevozno sredstvo voze u Evropskoj uniji jer je vozačka kultura u Srbiji daleko ispod standarda.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti je neustupanje prvenstva prolaza motociklisti prilikom bočnog uključivanja na put s prvenstvom prolaza.

Na povećan broj nezgoda u kojima stradaju motociklisti utiče i neprilagođena brzina, preticanje, neraščišćeni putevi, neodgovarajuća oprema, alkohol, ali i slaba edukacija vozača.

Statistika Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da u 60 odsto slučajeva dolazi do sudara između vozača automobila i motociklista. Veliki broj udesa posledica je činjenice da vozači često previde motocikliste ili ih jednostavno ne vide.

Opširnije na dnevnik.rs.

  • Maxa

    15.09.2019 19:48
    @Jel?
    @Jel?

    Tebi mora da je neki motociklista maznuo ribu kada si bio mladji pa si sada iskompleksiran i lecis frustracije na portalima.
  • NS65

    15.09.2019 08:46
    Dokle smo stigli...
    Koliko primitivnih komentara od ljudi koji nikada ni na bicikl nisu seli. Činjenica da im smeta buka ili jurnjava manjeg broja motociklista daje im za pravo da se raduju nečijoj smrti.
    Kakav smo to narod !?
  • Ali

    15.09.2019 07:51
    Pre bih rekao da su 250 puta veci id.....ti od vozaca u eu sto proporcionalno vodi vecoj smrtnosti istih tako da mi ih nije zao ni malo .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija