Za pojedine "Srpska čast" spasila tučenog konja, stranke upozoravaju na kršenje Ustava

Snimak osnivača "Srbske časti" Bojana Stojkovića na kome se vidi kako članovi te organizacije odlaze u naselje Crvena zvezda u Nišu kako bi pronašli i "prevaspitali" mladića koji je tukao konja podelio je javnost.
"Sada na tvom primeru, ceo tvoj kraj će da ispašta. Ako budete dobri, biće sve okej, ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj, svaka životinja biće oduzeta za primer", rekao je osnivač "Srbske časti" mladiću (17) koji je tukao konja.
 
Dok su mnogi na društvenim mrežama pozdravili ovakav potez smatrajući da je dobro što se članovi "Srbske časti" brinu za životinje, kao i što su oduzeli konja i odveli ga na lečenje, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i Odbor za ljudska prava upozoravaju da nijedna organizacija nema pravo da preuzima posao državnih institucija.
 
Nikolina Vidergar iz organizacije za zaštitu životinja "Pit", koja je učestovovala u akciji odvođenja konja u Crvenoj zvezdi, tvrdi da nije bilo nasilnog oduzimanja konja.
 
"Videli smo snimak pokreta 'Levijatan' koji nas je emotivno potresao. Pošto je naselje u kojem Stojković odrastao rekla sam mu da odemo da pružimo veterinarsku pomoć i mi smo se najavili. Vlasnik nas je lepo ugostio, pogledao snimak i video kako je njegov bratanac koji je maloletan počinio to delo, a bio je u društvu sa njegovim sinom. I sam vlasnik konja ih je kritikovao, ali je zahtevao da ne zovemo policiju", kaže Vidergar.
 
Ona dodaje da u romskom naselju ne možeš da izigravaš šerifa.
 
"To su mnogi probali, ali ne ide. Kod njih ne ide policija, veterinarska inspekcija, kad god je neki problem inspekcija ne izađe ni u jedno romsko naselje u Nišu, niti se policija bavi zlostavljanjem životinja po romskim naseljima. Imali smo sreću da su oni imali poštovanje za Bojana, da su ga znali i da su prema nama postupili na takav način. Tu nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Ako nekog poštuje Bojan (Stojković) to su Romi i oni ga podržavaju u tome što radi", kaže Vidergar.
 
Međutim, niške demokrate smatraju da je ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije".
 
"U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote", navodi DS.
 
Demokrate zahtevaju od nadležnih državnih organa, ali i međunarodnih organizacija, da hitno reaguju i spreče divljanje desničarskih paramilicija jer je posredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji.
 
Za ovakvo ponašanje "Srbske časti" demokrate su okrivile aktuelnu vlast koja, kako kažu, nakon rušenja u Savamali, paljenja kuća i automobila novinara, napada istih paramilicija na novinare, nastavlja da podstiče i toleriše nezakonite postupke raznih desničarskih organizacija.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine je konstatovala da je prošao vikend, a javnost nije dobila odgovor na pitanje "odakle pravo izvesnoj, očito paravojnoj organizaciji, da nekome uđe u kuću i uzima pravdu u svoje ruke". 
 
"Šta su nadležni državni organi konkretno preduzeli u vezi sa akcijom 'Srbske časti', kao i snimka u kojem oni maloletnika u njegovoj kući u Nišu obaveštavaju da mu oduzimaju konja, uz obrazloženje da ga je tukao? Gde su organi koji u ovoj zemlji treba da garantuju imovinsku i pravnu sigurnost svih građana? Šta imaju da kažu na razgovor nasilnika i preplašenog dečaka? Ne rade vikendom?", navodi LSV, i dodaje da se sve to dešava samo nekoliko dana nakon što je Miša Vacić čitao spisak korisnika narodne kuhinje u Medveđi.
 
"Krajnje je vreme da oni koji primaju platu od poreza građana ove zemlje prestanu da tolerišu bahatost, pretnje i ćutke posmatraju gaženje svih demokratskih i civilizacijskih vrednosti u ovoj zemlji od samozvanih 'patriota'. I da pokažu da nismo društvo kojim upravljaju horde huligana", zaključuju ligaši.
 
Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra da niko ne sme da daje sebi za pravo da na ovakav način "radi posao" nadležnih službi i institucija.
 
Oduzeti konj se nalazi u azilu za životinje u okolini Niša, pregledao ga je veterinar i prima odgovarajuću terapiju.
 
 
Balić: Nije bilo zlostavljanja dečka
 
Direktor "Yurom" centra Osman Balić kaže u ovom slučaju nije bilo zlostavljanja, jer su se članovi "Srbske časti" sa tim dečkom dogovorili da im on da konja.
 
"U njihovom postupku nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Nije dobro da se odmah u javnosti daju kvalifikacije kao što su fašizam, diskriminacija i zlostavljanje. Svako iz toga može da izvlači zaključak onako kako mu odgovara, ali taj sukob ne treba odmah stavljati u kontekst Romi protiv Srba", naglašava Balić.
 
On kaže da su se već dešavali slučajevi kada konji u zapregama padnu i uginu od iznemoglosti i da je dobro da romska zajednica shvati da mora mnogo humanije da postupa sa životinjama.
  • Dzo

    17.09.2019 03:53
    Dzo
    Idite na kosovo nesmete ni do merdara dase priblizite prpa ha. Zato stoste rasisti i nacionalisti na lokalu mozete samo dase izivljavate na polupismenim romima. I vi sebe nazivate srbska cast e seronje daleko ste vi od casti ni neznate sta ta rec znaci.
  • Nemanja

    16.09.2019 20:51
    @Narodna pravda

    Pa prvenstveno su mi odvratni što imaju petlju da cigi otimaju konja, a ne pse za borbu malom Arkanovom smradu... Ali u pravu si da to ima veze s time što su desničari, pošto su takve pi*ketine svi odreda.
  • AleksaBukovac

    16.09.2019 15:59
    Istina
    @Orwell Vegan

    Odličan komentar, dotični članovi te dve stranke su temelj propasti društva i urušavanja morala kompletne nacije, prodaše šećerane za 1 dinar , kumovi narko dileri, šurovali sa zemuncima, trebaće 100 godina da se oporavimo od njihove pljačke, korupcije, nepotizma i burazerske ekonomije, Nenade, Nenada znamo mi za proviziju pri prodaji cementare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija