Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem, koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.
 
Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.
 
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin. Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.
 
Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.
 
"Formiranje sistema omogući će digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Stefanović.
 
Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.
 
"Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Neće se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanović.
 
Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.
 
Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.
 
Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki način preteče današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.
 
"Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka u tužilaštvu", navela je Kuburović. Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.
  • Za monarhiju

    17.09.2019 00:13
    Super je ovo stvar, te baze.
    Kad ti se neko zameri, a ti ga ubaciš u sistem i ima da se namuči da dokaže da nije kriminalac.
    Pravi Veliki Brat.
    Baza, kao partijsko vlasništvo...
    A smetali vam komunisti, a?
    Ovo što će novi partijaši da rade, to niste ni sanjali.
  • Kosta

    16.09.2019 23:19
    Dzaba ste krecili
    Klasicnim kriminalom danas se bave maloumnici, visoki kriminal se preselio u politiku a politika uvlast. Sad ga malo cvrc uhvatite.
  • Mad Hatter

    16.09.2019 23:09
    Džaba dobar sistem kad su ljudi kvarna roba. Pogotovo u Srbiji i pogotovo ako si politički bezkičmenjak.
    A kada bi u nekoj nama nepoznatoj i nezamislivoj stvarnosti ovaj sistem proradio ne bi ostalo ni 5% političara i funkcionera na svojim pozicijama. Bio bi totalni kolaps jer bi više od 70% državne administracije bilo u bajbokani zajedno sa svojim vladarima.

    Znači bolje da sistem ne proradi kako nas ovce ne bi popasle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.