Srbiji nedostaje 90.000 zanatlija, većina mladih otišla u inostranstvo

Oko 90.000 zanatlija svih profila trenutno nedostaje Srbiji, navode u Građevinskoj komori.
Srbiji nedostaje 90.000 zanatlija, većina mladih otišla u inostranstvo
Foto: Pixabay
Za bilo kakav kvar u kući majstora morate čekati po nekoliko dana, a za veće radove i po nekoliko nedelja pa čak i meseci. Teško je doći do zanatlija svih profila - molera, keramičara, vodoinstalatera, električara.
 
Potpredsednik Gradevinske komore Goran Rodić kaže da je do dobrog, mladog radnika danas nemoguće doći, jer su mladi otišli u inostranstvo ili radnim danima rade u firmi u Srbiji, a vikendima rade u Austriji ili Švajcarskoj. Prosečna starost građevinskog radnika je 55 godina.
 
"Dobrih, kvalitetnih majstora više nema, ima onih priučenih. Za popravke u kući možete angažovati samo nekog penzionera. Mladi ili su otišli u inostranstvo ili radnim danima rade u firmi, a vikendom idu i rade u Austriji", kaže Rodić za Tanjug.
 
On smatra da je problem nastao jer ne jačaju srpke građevinske firme, koje bi bile angažovane kao izvođači radova na velikim poslovima, a što bi značilo i sigurno finansiranje na duži vremenski period.
 
Dnevnica dobrog majstora danas je u Srbiji oko 50 evra, ali bez obzira na to slabo je interesovanje mladih za upis u građevinske škole koje školuju te obrazovne profile.
 
U Građevinskoj školi na Zvezdari ove godine upisano je po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina - molera (po 30 učenika), dok su prethodne godine na ta dva smera imali grupe od po 15 učenika. Za zidara, tesara, armirača, koji su spojeni u jedan obrazovni profil - Operater građevinskih radova, upisalo se samo 12 učenika.
 
Direktorka Građevinske škole Dragana Radovanović kaže da je malo interesovanje za zanate, koji su danas na tržištu veoma traženi, jer je godinama unazad u javnosti predstavljana loša slika građevinarstva, a tome su doprinele i neke građevinske firme koje nisu isplaćivale plate zaposlenima na vreme.
 
Dodaje da deca pod pritiskom roditelja ne upisuju trogodišnje škole, već se odlučuju za četvorogodišnje.
 
Najveće interesovanje u Građevinskoj školi je za rukovaoca građevinskom mehanizacijom koji je popularan, tražen i dobro plaćen posao. Na tom smeru prvi učenik na listi imao je ove godine 74 boda, a poslednji 62. Direktorka kaže da je prethodnih godina bilo dece koja su i sa 100 bodova upisivala taj smer.
 
"Sva deca koja su se upisala za rukovaoca mogla su da idu u četvorogodišnju školu, ali nisu želeli, oni su se opredelili za taj smer. Isto je i sa obrazovnim profilom elektro- instalater, gde je prvi na listi imao 86 bodova. To su uglavnom deca čiji roditelji imaju razrađen, porodični posao ili roditelji radi u nekoj građevinskoj firmi pa znaju koliko je to traženo", zaključila je ona.
  • Cocco

    17.09.2019 17:33
    Pa zanatlije nam ni pre nisu trebale. Trebali su samo "mendžameri". Tako da je sve OK. Samo su oni i ostali! Oni su patriJote i nemaju nameru da idu bilo gde. A i kome trebaju, osim ovde?
  • Maltretirani radnik

    17.09.2019 12:42
    Zanat nema laži, nema prevare
    Eeee.... tu ne može da se kupi diploma.
    Tu mora da se zna šta i kako radiš.
    Tu je džabe mahati papirom.
    Tu HR ne može da skine sa sebe odgovornost, izborom papira.
    Tu se mora ceniti radnik, njegovo iskustvo i sposobnosti.
  • JovaNS

    17.09.2019 10:10
    Ironično
    Nisu vam bili dobri srp i čekić, simbol jedinstva radnika i seljaka. Namerno ste uništavali sindikate i zadruge i PIK-ove i prodavali poljoprivredno zemljište i industriju obrade za sitniš. Namerno ste obesmislili državne rezerve i otkup. I vojsku, koja je bila jedan od velikih kupaca za poljoprivredu i domaću industriju. I to industriju svega, od hrane, cipela, tekstila pa do tehnike...

    Ko se seća prodaje šećerana za 1€? Ili malo novije istorije, prodaja vinarija i vinograda za iznos koji je trećina vrednosti zaliha u podrumu? Uništavanje hladnjača, vadjenje voćnjaka u Vojvodini (npr u Svilošu), uništavanje ribnjaka...

    Nema razvoja bez osnovne proizvodnje i industrijske baze, što rekao profesor Miodrag Zec. A vi ste to uništili i srozali. Počev od 90-ih, kada ste se igrali rata i opljačkali penzione fondove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.