Veterinarska inspekcija: Nismo bili obavešteni o oduzimanju konja u romskom naselju

Republička veterinarska inspekcija zvaničnim putem nije bila obaveštena o oduzimanju konja u romskom naselju Crvena zvezda u Nišu, niti su predstavnici te institucije bili prisutni kada je desničarska organizacija "Srbska čast" oduzela životinju vlasniku, rečeno je za Radio slobodna Evropa (RSE) u Upravi za veterinu.
"Republička veterinarska inspekcija zvaničnim dopisima, putem pisarnice ili mejlom, nije obaveštena o oduzimanju konja u romskom naselju, niti je dobila prijavu ili dokaze o zlostavljanju konja. Republički veterinarski inspektori nisu prisustvovali oduzimanju konja, niti je to urađeno uz pravne akte Republičke veterinarske inspekcije", navodi se u pisanom odgovoru Uprave.
 
Policijska uprava u Nišu uzela je izjave od šesnaestogodišnjeg mladića i njegovog strica koji je vlasnik konja, kao i od tri osobe iz organizacije "Srbska čast" koje su došle u njihovu kuću u romskom naselju u Nišu i uzeli životinju, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za Radio slobodna Evropa.
 
"Takođe, policija je uzela izjave i od još tri osobe iz organizacija za zaštitu životinja, koje su sa pripadnicima 'Srbske časti' takođe došle u kuću u kojoj živi šesnaestogodišnji dečak. Policija je o svemu obavestila i Više javno tužilaštvo i Osnovno javno tužilaštvo koji su se izjasnili da im se dostavi izveštaj, što je policija i uradila 16. septembra", navodi se u odgovoru iz MUP-a.
 
Ovaj odgovor je usledio četiri dana nakon što je vođa desničarske organizacije "Srbska čast" Bojan Stojković na internetu objavio video snimak na kojem se vidi kako sa nekoliko osoba obilazi romsko naselje Crvena zvezda u Nišu tražeći vlasnika konja, koji je prethodno pretukao životinju.
 
Kada su ga pronašli, kako su rekli, konja su oduzeli 'za primer' ostalim žiteljima naselja.
 
Osnovno javno tužilaštvo u Nišu juče je u odgovoru za RSE navelo da primilo policijski izveštaj o tom događaju, te da će u narednih nekoliko dana doneti odluka o tome da li u radnjama nekog lica ima prekršajne ili krivične odgovornosti.
  • Neko iz mase

    19.09.2019 15:05
    @Petar
    Upravo ste Vi Petre neznalica, a vrlo verovatno i pokvarenjak ukoliko smatrate da je normalno da grupa ljudi odlučuje protiv koga se može sprovoditi izvršenje, a protiv koga ne na osnovu nepoznatih kriterijuma.
  • Mad Hatter

    19.09.2019 13:08
    @Nebojsa
    "Ja ne videh nigde ni u jednom mediju osudu drzave, osudu tog Roma.
    A ovi momci iz Srbska cast su reagovali jer nije reagovala drzava"

    Isto tako ja nevideh reagovanje medija i drzave na desnicarsku (drzavnu) organizaciju na njeno samovoljno oduzimanje zivotinje od Roma. Ako je zivotinja bila zlostavljana od strane pomenutih vlasnika znaci da relevantne organizacije (ako postoje) nisu reagovale. Policija na primer ne reaguje povodom ovakvih dogadjaja, to jest ne reaguje na mnogo ozbiljnije stvari a trebala bi sto znamo iz iskustva.

    Ko srBskoj casti daje za pravo da maltretira gradjane i oduzima bilo sta od istih?
    Jesu li on relevantni i strucni da se time bave? Naravno da nisu.
    Kako se desnicari nikad ne oglasavaju povodom masovnog trovanja ribe u rekama, ptica po poljima i ubijanje zasticenih vrsta?

    Nemojte nikad zaboraviti da su zakon u svoje ruke uzimali i Hitlerove khaki uniforme a znamo gde to vodi.
  • ex chapman

    19.09.2019 10:26
    Čast!
    bolje da se zovu Srpski betmeni ili tako nešto - osvetnici koji štite potlačene i brane pravdu tamo gde korumpirana država zakaže! ovo "čast" više podseća na sud časti inženjerske komore; ili možda na staaaaaro srpsko gostoprimstvo - srpska čast - kad domaćin za slavu ceo stočni fond natakne na ražanj, isprazni svu burad u podrumu i časti popa sa 200 EURa :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.