Matične ćelije porodica iz Srbije završile u Poljskoj

Nakon gašenja švajcarske banke za matične ćelije "Krio sejv", genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi prebačen je u Poljsku.
Matične ćelije porodica iz Srbije završile u Poljskoj
Foto: Pixabay
Tako piše "Blic", koji navodi da zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord" u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj.
 
Brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja "Krio sejvu" oduzme licencu za rad, navodi list. Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora.
 
Kako navodi "Blic", stigao je tek po koji mejl u kome se navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija je evropska laboratorija u Varšavi.
 
Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1.580 do 1.780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.
 
Prema pisanju "Novosti", samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1 800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.
 
Do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije "Krio sejv" Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.
 
I "Novosti" navode da su svi uzorci iz "Krio sejva", oko 250.000, prebačeni u poljsku "Famikord banku". Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Krio sejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.
 
Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u više navrata bila u finansijskoj blokadi. On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.
  • dr Petrović

    19.09.2019 12:12
    Generalizacija
    i sada će svi da misle, da je i sam pojam matične ćelije prevara.
    Čestitam vladi Srbije na neangažovanju u svim bitnim segmentima društva i na maksimalnom angažovanju u ličnoj koristi.
    Akcionarski pozdrav vladi: F.U.J ! fuj,fuj,fuj !

  • Uros

    19.09.2019 09:51
    Farmaceutska mafija
    Spremni su svaku nadu obolelima da uniste, kako bi profit bio veci.
  • StAV

    19.09.2019 09:18
    Gataka u Srbiji
    Pokvarili bi i nakovanj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.