Kuburović: Protiv dece starije od 14 godina moguć postupak za vršnjačko nasilje

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se, prema propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.
Povodom slučaja vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Barajevu, zbog kog su protiv dve devojčice podnete krivične prijave jer su maltretirale drugaricu, Kuburović je rekla da je reč o deci starijoj od 14 godina i da zato postupak može da se vodi.
 
"Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, a prema porodičnom zakonu, postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta", rekla je Kuburović za Pink.
 
Ona je kazala da se vršnjačko nasilje "tretira" i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.
 
"Celo društvo treba da se bori protiv nasilja, bilo koje nasilje da je u pitanju. Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno, to je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako prijavi nasilje kad ga primeti da bi se pravovremeno reagovalo", rekla je Kuburović.
 
Protiv I. O. (15) i D. I. (14), policija je po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnela prijave jer su šamarale A. M. (15) u srednjoj školi u Barajevu i nanele joj povrede. Slučaj je otkriven pošto su se objavljeni snimci maltretiranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija