Čak 2.200 žena godišnje oboli od ginekoloških karcinoma

U Srbiji od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 2.200 žena, a umre njih oko 2.250, upozorili su zdravstveni stučnjaci povodom Svetskog ginekološko-onkološkog dana, koji se sutra obeležava prvi put u svetu i Srbiji.
Čak 2.200 žena godišnje oboli od ginekoloških karcinoma
Foto: Pixabay
Tim povodom će sutra Ženski centar "Milica" na košarkaškim terenima "Crvene zvezde" u Beogradu na Kalemegdanu u 12 sati organizovati koraškaršku utakmicu, u kojoj će učestvovati javne ličnosti, čiji je cilj pobeda ginekoloških karcinoma.
 
Tu akciju su podržali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut" i Košaralaški klub "Crvena zvezda".
 
Predsednica udruženja pacijenata Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje Vesna Bondžić je rekla da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove.
 
"Pored toga je za prevenciju bolesti značajna edukacija, kako građana tako i stručne javnosti, u spovođenju primarne prevencije, odnosno HPV vakcinacije", istakla je ona.
 
Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić je rekla da rana i pravovremena dijagnostika ginekoloških kariconoma značajno povećava efikasnost izlečenja i da žene treba da dolaze na pregleda i posle ulaska u menopauzu.
 
"Srbija ima kapacitete i obučene lekare za dobru prevenciju ove bolesti, a ulažu se napori i za obezbeđivanje opreme za nove dijagnostičke procedure i najefikasnije terapije", kazala je ona.
 
Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut" Verica Jovanović je ukazala da je Srbija po obolevanju od ginekoloških karcionoma na sredine lestice među evropskim zemljama, a da je po smrtnosti na višem mestu na toj listi. "Nažalost, na četvrtom smo mestu u Evropi po obolevanju od raka grlića materice", kazala je Jovanović.
  • Sanja

    20.09.2019 12:29
    Ppozive na kućnu adresu
    Uvesti kao na zapadu,dobijete poziv sa zakazanim terminom.Nema plaćanja i čekanja sve se odradi i sačekate rezulltate da vam stignu.Ovo kod nas je dosta komplikovano u državnoj bolnici,zato se žene odlučuju za pprivatnu praksu.Naravno,treba odvojiti trećinu prosečne plate!!!
  • Popusti

    20.09.2019 07:35
    Hm
    Ima na raznim popustima paket pregleda do 4000 dinara. Problem je kasnije lecenje, ako se pronadje nesto.
  • Nana

    19.09.2019 22:17
    Predstava
    Ne trebaju meni nikakve akcije ni predstave, meni treba mogućnost da normalno zakažem pregled kod ginekologa. Nisu sve žene u mogućnosti da plaćaju od 6000-8000 pregled.
    Nije uopste tačno da većina žena nema svest da se pregleda redovno, biće pre da nemaju para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.