Fakulteti sve češće organizuju treći upisni rok, brucoša sve manje

Već nekoliko godina fakulteti organizuju i treći upisni rok.
Fakulteti sve češće organizuju treći upisni rok, brucoša sve manje
Foto: Pixabay

Ove godine, samo na Univerzitetu u Beogradu ostalo je čak dve hiljade i 600-ina slobodnih mesta - gotovo petina ukupno planiranog broja za upis.

Razlozi što fakulteti raspisuju i treći rok su brojni - od loših promocija fakulteta do promene odnosa mladih prema određenim strukama.

"Većina današnjih studenata su potpuno drugačiji i informacije nalaze na potpuno drugačijim mestima nego gde fakulteti nude te informacije o sebi", kaže Luka Merošin, student Farmaceutskog fakulteta.

Nemanja Veličković, student Pravoslavno bogoslovskog fakulteta kaže da su sve manje zainteresovani za društveno-humanističke nauke.

"Konkretno za Pravoslavno-bogoslovski fakultet tu je još jedan problem, a to je problem nedostatka vere među ljude", rekao je Veličković.

Mala zainteresovanost ne znače i da je fakultet loš.

Dragana Slavković, diplomac Rudarsko-geološkog fakulteta rekao je da je taj fakultet već dve godine unazad kotiran među prvih sto fakulteta najboljih u svetu u oblasti rudarstva i geologije.

"Mislim da je glavni problem u tome što rudarstvo i geologija nisu uvršteni u osnovno i srednje obrazovanje", kaže Slavković.

Ono što je atraktivno stranim studentima nije i domaćim, a to su studije srpskog jezika i književnosti.

Ni na matematici nije ništa bolje. U trećem roku prijavilo se samo dva kandidata, jer mladi ne žele u nastavnike iako školama fali takvih 450.

"Matematički fakultet ima smanjenu školarinu, odnosno popuste u odnosu na školarinu za samofinanisrajuće studente koji studiraju na nastavničkom smeru, ali problem je što sada ne uspevamo ni budžetski, da popunimo taj modul", kaže Saša Malkov, prodekan Matematičkog fakulteta.

Opširnije na sajtu RTS-a.

  • C

    21.09.2019 22:03
    Ca
    Dete mi završava državni fakultet kao samofinansirajući student,velika velika greška što nije dodato još malo pa da studira u inostranstvu, da mu se prizna diploma, zaposli, ovde šokolovani nisu potrebni , govorim iz ličnog iskustva sa završenim fakultetom daleke 1978 god.
  • Iva 1962

    21.09.2019 21:45
    Samo bežanija odavde deco
    Još malo pa će srušiti sve fakultete u Beogradu i tu sagraditi zgrade za vojsku i policiju da se komunalci,vojnici i saobraćajci ne muče da putuju sa periferije do centra..
  • Novica

    21.09.2019 20:54
    Koji ce nam fakulteti, studenti i diplomci? Kaze nas Vodja da svaka budala bez skole moze biti u vlasti, ionako je to u Srbiji uzaludno utroseno vreme!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.