Izgovori za uskraćivanje informacija od javnog značaja

Iako ih na to obavezuje zakon, javna preduzeća u Srbiji vrlo teško dostavljaju informacije o svom radu zainteresovanoj javnosti.

Izveštaj nevladine organizacije Transparentnost Srbija pokazuje da se ponekad služe “živopisnim“ obrazloženjima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kao primer je naveden odgovor koji je Transparentnost Srbije dobila od preduzeća Autotransport (AT) Pančevo, koje je 13. aprila ove godine, na dan kada je održan veliki miting opozicije u Beogradu, redukovalo saobraćaj ka glavnom gradu, pod obrazloženjem da nemaju dovoljno goriva i vozača.

“Tražili smo im informaciju da li su zaista postavili to obaveštenje, kojom količinom goriva su raspolagali tog dana, koja količina goriva im je potrebna za redovno obavljanje saobraćaja, zašto se desilo da nema dovoljno goriva, da li zato što nije sprovedena javna nabavka?", kaže Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti.

"Od AT Pančeva smo dobili izvanredan odgovor: rekli su nam da je to preduzeće od strateškog interesa za Srbiju, u skladu sa rešenjem privrednih društava i drugih pravnih lica koji proizvode predmete i vrše usluge od značaja za odbranu Republike Srbije, te da je spisak vozila sa podacima o njima, uključujući i količinu goriva deo plana odbrane i plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama i zato ima oznaku ’državna tajna’. To je potpisao v.d. direktora preduzeća Bojan Bojanić“, prenosi Minić.

Od 58 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje je nevladina organizacija Transparentnost Srbija uputila preduzećima u državnom vlasništvu, stigli su odgovori sa svega 33 adrese, saopštila je ova organizacija na konferenciji za medije 20. septembra u Beogradu.

Minić je takođe naveo odgovor preduzeća Rembas trans koje je traženje informacija o naplaćenim uslugama okarakterisalo kao "mobing na odgovorno lice", kao i slučaj beogradskog Parking servisa koji nije hteo da odgovori kojoj stranci preduzeće pripada, a nakon što je direktor tog preduzeća izjavio da akcijom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila "dokazujemo da smo mi stranka koja uvodi red".

Kompletnu priču pročitajte na sajtu RSE.

  • cwelle

    22.09.2019 11:59
    dobro znaju evropljani s kim imaju posla
  • Pobeci iz

    22.09.2019 10:15
    nedodjije
    Odlican clanak.
    Ni u zdravstvu nije nista bolje .
    Nigde u evropi ne postoje tzv. "lekarske komisije".
    Da li je normalno da starija zena sa nogom u gipsu mora da odlazi na "komisiju" u kojoj sede zlobni lekari koji pobijaju nalaze specijalista ???
    I koji traze da skine zavoj da se uvere da pacijent govori istinu .
  • Novosađanka

    22.09.2019 09:09
    Mordor
    Ovde više nema ni države niti institucija, ovo je raj za kriminalce svih vrsta. To je moguće jer smo loš i potkupljiv narod bez kičme koji je zbog šake zobi spreman da puzi ali spreman i da ubije.
    Srećan je svako ko ovo zlo greda s druge strane granice, bilo koje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.