Veštak: Žrtva nasilja mora da ima dokaze, dokumentovati svaku modricu

Veštak sudske medicine dr Đorđe Alimpijević kaže za RTS da svaka modrica mora biti dokumentovana i fotografisana, kako bi kada otpočne postupak, tužilac imao dokaz da je žrtva nasilja.
Veštak: Žrtva nasilja mora da ima dokaze, dokumentovati svaku modricu
Foto: Pixabay
Dodaje da nasilje počinje uvredama, šamarima i da se u nekim slučajevima završi ubistvom.
 
Alimpijević je za RTS naveo da je nasilje opšteprisutno, ali da se mnogo češće govori o nasilju koje roditelji ili staratelji vrše nad decom, nego o vršnjačkom nasilju. 
 
Vršnjačko nasilje može biti veoma brutalno, što nam govori i slučaj u Novom Kneževcu, objašnjava Alimpijević. "Nasilje počinje sa nekoliko šamara, jednom modricom zbog koje niko ne ode lekaru, ali ukoliko se ta modrica dokumentuje, objasni, veže za slučaj prebijanja, nasilja - ona može da pokrene neku društvenu reakciju na nivou Centra za socijalni rad, Tužilaštva, škole koja takođe ima instrumente sankcionisanja ponašanja koje nije u skladu sa nekim normama", objašnjava Alimpijević.
 
Dodaje da se osobe koji su žrtve nasilja teško odlučuju da odu na pregled kod lekara.
 
"Svi posle pričaju on je bio modar, ali to jednostavno nije dokumentovano. Kada dođete do postupka, vi jednostavno morate da imate nekakav dokaz, nešto što je napisano od lekara ili fotografisano", objašnjava Alimpijević.
 
Ističe da su mladi pored fizičkog izloženi i psiho-fizičkom nasilju i da žrtva podjednako pati.
 
"Vršnjačko nasilje u Novom Kneževcu završilo se gašenjem jednog mladog života, ali isto tako postoje mladi ljudi koji pate zato što ih u školi biju, zato što su debeli, klempavi, loše obučeni i oni iz dana u dan pate zbog toga što im vršnjaci lupaju čvrge. To ne mora da bude očigledna primenjena sila, ali je dovoljna da ta mlada osoba nad kojom se vrši taj vid nasilja pati", poručio je Alimpijević.
 
Policija je uhapsila M. D. (19), J. D. (18) i dvojicu maloletnika starih 15 i 16 godina koji su osumnjičeni da su ubili 17-godišnjeg Barna Martina u Novom Kneževcu.
 
Četvorica osumnjičenih su posle kratke rasprave udarali mladića rukama i nogama, a kako je obdukcija pokazala, mladiću je usled udaraca u stomak pukla jetra. Martinovo telo pronađeno je u parku u Novom Kneževcu 18. septembra ove godine, bez vidljivih povreda.
 
Pošto je utvrđeno da je smrt nastupila nasilno, pokrenuta je istraga, te je policija ubrzo uhapsila osumnjičene. Nakon saslušanja u tužilastvu, svima je određen pritvor do 30 dana.
  • dule

    25.09.2019 08:30
    Joca24.09.2019 • 21:23
    gluposti po doktoru
    Kako vi doktore mislite da dokumentujete fotografijom psihicko nasilje, koje ume da bude gore od fozickog i mnogo puta sa fatalnim ishodom.



    A kako vi Joco mislite da treba da se odvija suđenje? Dođe neka osoba sa kojom ste u lošim odnosima i optuži vas za psihičko nasilje. A vi ni za šta niste krivi. I šta onda treba - da vi dokazujete svoju nevinost ili da ta osoba dokazuje vašu krivicu?
  • Mita Šteta

    25.09.2019 08:00
    Tuga i žalost
    A šta će da rade sa tim dokazima??? Samo da se slikaju!! Naši sdovi, kao npr. Apelacioni, donose presude na osnovu *Subjektivnog osećaja*??? U prevodu, ko više plati ???
  • EU

    25.09.2019 07:56
    necuvena gadost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.