Brnabić: Spremni smo na uvođenje "Amber alerta" za slučajeve nestale dece

Vlada Srbije otvorena je za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se poboljšala bezbednost dece, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Subotici.
Brnabić: Spremni smo na uvođenje "Amber alerta" za slučajeve nestale dece
Foto: 021.rs
Otvarajući četvrtu stručnu konferenciju o bezbednosti dece pod nazivom "Bezbednost i odgovornost", u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić", premijerka je pozvala osnivača te fondacije Igora Jurića da sledeće nedelje razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.
 
Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, što predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.
 
"Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju porodice kada im deca nestanu, a ne znaju kako mogu da im pomognu. Kao društvo moramo svi biti mnogo angažovaniji na tom planu", rekla je premijerka.
 
Ona je istakla da je sve veći broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, kao i da na suzbijanju te pojave rade specijalizovani timovi, saradnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pri čemu postoji saradnja i sa organizacijama poput Unicefa ili Save the children.
 
"Trudimo se da učimo od najboljih primera iz inostranstva i da uvek budemo otvoreni za konkretne predloge. Dobro je da konačno otvoreno razgovaramo o temi vršnjačkog nasilja i da priznamo da imamo problem. Imamo primere da taj problem eskalira na način da neko izgubi život", rekla je premijerka.
 
Brnabić je ukazala na to da se ne mogu u takvim slučajevima kriviti isključivo porodica, škole ili ministarstva, već je to, kako je rekla, problem celokupnog društva.
 
Igor Jurić je istakao da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert" sistema.
 
"Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju", naveo je Jurić.
 
On je ocenio da je tema zlostavljane i nestale dece nedovoljno zastupljena i poručio da je potrebna veća uključenost celokupne društvene zajednice. Jurić je, takođe, iskazao zahvalnost Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi jer su razumeli ranije inicijative te fondacije, koje su rezultirale i promenama zakona.
 
Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen naglasila je da je Evropskoj uniji stalo da prati dešavanja u ovoj oblasti i van Unije, navodeći da su oni uložili oko 100.000 evra u projekte koji se tiču bezbednosti dece.
  • deo demosa

    27.09.2019 20:18
    ovaj...
    amber je ćilibar, alert je uzbuna... možda ćilibarska uzbuna? m?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija