"Fušer" - maltretiraju vršnjake jer nemaju firmirane stvari

"Fušer" je postao epitet koji dobijaju ona deca kojima roditelji ne kupuju firmirane stvari i deo je novog vida vršnjačkog nasilja u kom se koriste nove tehnologije kako bi se utvrdilo da li je nečija garderoba original ili kopija.
"Fušer" - maltretiraju vršnjake jer nemaju firmirane stvari
Foto: Pixabay
Kako prenosi N1, deca koja ne prođu ovaj materijalistički test, neretko postaju meta imućnijih. Tako se dolazi do toga da ukoliko ne izdvojite trećinu, a nekad i polovinu plate za obuću svog deteta, moguće je da će ono biti nazvano "fušerom".
 
Ako nasilnici nisu sigurni da li je nečija garderoba firmirana, neretko će vršnjacima skenirati kod na garderobi. Ukoliko aplikacija ne izbaci rezultat - dete može biti izolovano, zadirkivano, a nekad i fizički zlostavljano. 
 
"Ima razdvajanja, i to dosta, i separisanja po grupicama. Deca koja ne mogu lepo da se obuku, firmirano su podsmevana u školi. Meni to nije normalno, jer svako danas oblači ono što ima, prema mogućnosti roditelja. Ne možemo mi svi da kupimo jednako - patike 'najk' su 20.000 dinara. Sa ovim platama i penzijama, to je nemoguće", kaže Snežana Katić, baka jedne učenice.
 
PO rečima dečijeg psihijatra Olivera Vidojevića, u pitanju je stari problem u novom ruhu. Deca koja se nađu na meti nasilnika bivaju istraumirana i stigmatizovana, dok svi ostali odrastaju u zebnji da će, ukoliko ne ispune kriterijume i sami biti zlostavljani. Posledice po mentalno zdravlje takve dece mogu biti i pogubne.
 
"Takvi slučajevi postoje, nažalost, i u kliničkoj praksi, gde neka deca, kada ne dobiju određeni telefon ili određene patike su u stanju da prave velike probleme roditeljima, a nekad i da dignu ruku na sebe", kaže Vidojević.
 
Deca odrastaju u potrošačkom društvu, dodaje Vidojević, i kopiraju vrednosti koje usvajaju pod uticajem iskrivljenog sistema u kom se materijalno postavlja iznad svega - pa cena i brend postaju zamena za identitet.
 
"Mi u svom odraslom svetu, načinu komuniciranja i načinu reklamiranja nudimo deci to kao oznaku - ako je određeni brend, to podrazumeva da je to prihvatljivo, a ako nije, onda je neprihvatljivo. Kao neko ogledalo u kom se ogledaju deca, i onda kad je neprihvatljivo, oni hoće to ogledalo da razbiju", kaže Vidojević.
 
Ukoliko vi lično učite dete da materijalne vrednosti nisu najvažnije, ne znači da će vam dete biti bezbedno, poručuju stručnjaci. Najbolji savet u borbi protiv ovakve stigmatizacije je poboljšanje komunikacije između samih roditelja i zajednički uticaj na decu.
  • Bili Kid

    01.10.2019 23:06
    @xxx
    Jeste to je siromastvo u glavi.
    Takvi roditelji obicno pate od nekog poremecaja licnosti i to "preslikavaju" na decu. Guci, Tomi Hilfiger, Prada,... su se i obogatili od tih komplexasa. Oni (Brendovi) se veoma raduju sto je Srbija puna takvih iskomplexiranih koji bi poslednji dinar ili euro iz dzepa dali na brend. Ne kaze za dzabe ona poslovica: "Daj coveku pare i moc pa ces videti iskreno kakav je"
  • Uhan Uros

    01.10.2019 11:25
    Makarska ulica 32
    Fuser je rec za nekoga ko slabo uradi nesto i amaterski zavrsi. A ne zbog odece. Nepismeni roditelji nepismena deca
  • Realista

    30.09.2019 12:28
    Sve se okreće
    Najvažnije je dobro vaspitati dete. Dete treba da zna koliko truda treba uložiti za neke stvari, kako bi cenilo ono što ima, i onda neće potcenjivati nikoga.
    Novokomponovani kapitalisti koji su do bogatstva stigli malverzacijama, kradjom, ili nekim drugim ne baš čistim načinom, a ne svojim znanjem i radom se većinom prema tom bogatstvu ophode sa stavom da on zato što ima para treba da vozi ferari i sl. On tako uči i svoje dete koje će ako ne stignu roditelji proćerdati to bogatstvo. Ono dete koje svojim znanjem, umećem i trudom dodje do nekog bogatstva će učiti svoje dete da se na taj način bogatstvo i stiče i verovatno će ga steći od one budale koja ga je proćerdala.
    Zato se ne brinite, kao što se novac obrće, tako se obrće i nećije bogatstvo. Kako došlo tako i otišlo.
    U ovoj našoj zemlji će sve doći na svoje samo da zakoni počnu da se primenjuju, za sve jednako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".