Najčistija je Kozaračka reka, najprljavije su vode u Vojvodini

Vode imamo dovoljno, ali ne znamo da je koristimo i da je čuvamo, navodi se u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine.
Najčistija je Kozaračka reka, najprljavije su vode u Vojvodini
Foto: 021
Na osnovu monitoringa od 20 godina, najčistije su rečice u brdskoplaninskim predelima istočne, jugoistočne i zapadne Srbije.  Analizom 25 hiljada uzoraka sa 248 mernih mesta, od onih koji su okarakterisani kao veoma loši, 79 odsto je u Vojvodini, navodi RTS.
 
"U najgorih 10 ubedljivo najzastupljeniji su profili i reke s teritorije Vojvodine. Tome se pridružuje i Borska reka. Taj kvalitet pripada kvalitetu otvorenog kolektora kanalske otpadne vode", kaže dr Nebojša Veljković, načelnik Odeljenja za monitoring kvaliteta vode u Agenciji za zaštitu životne.
 
Najčistija je Kozaračka reka, pritoka Južne Morave.
 
"Najveće greške koje pravimo su često nekontrolisani procesi zagađenja voda, zatim neprimeren način korišćenja akvatičnih ekosistema u brdskom-planinskom regionu kao što je recimo gradnja malih HE derivacionih tipa, nekontrolisana urbanizacija", kaže prof. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.
 
Kanalizacionom mrežom je obuhvaćeno tek nešto više od polovine stanovništva, dok je manje od 10 odsto stanovništva obuhvaćeno nekim stepenom prečišćavanja otpadnih voda.
 
Srbija se obavezala da do 2040. godine izgradi sva postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda za naselja sa više od dve hiljade stanovnika.
 
"Za izgradnju četiri uređaja za prečišćavanje, operišemo sa nekih 4,3 milijarde evra, zatim tu je vodosnabdevanje, obezbeđivanje dovoljnih količina zdrave pijaće vode, zatim zaštitni objekti od poplava", kaže Nataša Milić, v. d. direktora Republičke direkcije za vode.
 
Strategijom upravljanja vodama predviđeno je da je za dobro funkcionisanje i razvoj sektora voda u naredne dve decenije potrebno obezbediti 20 milijardi evra.
  • DragChe

    29.09.2019 09:46
    Uzeo covek
    da ocisti priobalje reka, sam o svom trosku, pa popio prijavu. Eto takvu mi stoku imamo u Vojvodjanskoj administraciji. Poseci parkove, poseci Frusku goru, behatoniraj i prljaj, a posle cemo onda da cistimo i popravljamo. jedno od pravila vladanja stokom, prvo napravi problem, pa ga onda kao resavaj i puvaj se tim resenjem.....
  • Mad Hatter

    29.09.2019 08:59
    Naravno da Vojvodina ima najprljavije reke i generalno vode, ovde je ukorenjena najgora državno stranačka administracija. O nekoj svesti građana i akutnom neznanju da i ne počinjem. Zrenjanin nema tehnički ispravnu vodu godinama unazad. Gori smo od nekih Afričkih zemalja po pitanju vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija