Dojče vele: Čemu služi Megatrendova škola koja nije škola

Univerzitet Megatrend nudi ekspresno sticanje bezvredne diplome na svojoj "Poslovnoj školi Zapadni London", piše Dojče vele.
Dojče vele: Čemu služi Megatrendova škola koja nije škola
Foto: Pixabay
Kako saznaje Dojče vele, ta škola nije škola, spisak predavača je lažan, a diplome se potom peru u Srbiji.
 
Želite "prestižni sertifikat"? Baš to nudi "Poslovna škola Zapadni London" (West London Business School) na svojoj internet-stranici. Ta navodna ispostava privatnog beogradskog Univerziteta Megatrend nudi onlajn master i poslediplomske studije ekonomije, menadžmenta, prava, IT, umetnosti... Studije traju samo tri meseca, a tačna dužina zavisi i od prethodnog obrazovanja, radnog iskustva, ali i životnog ritma, navodi Dojče vele.
 
Jedini problem - "Poslovna škola" u Zapadnom Londonu zapravo ne postoji, otkriva Dojče vele. Prema podacima britanskog privrednog registra, ta ustanova je vredna čitavih 549 funti i nije registrovana kao visokoškolska ustanova. Jeste, doduše, registrovana za kurseve brzog čitanja, časove vožnje, obuku za spasioce, kurseve rada na računaru...
 
Predavači ne znaju da su predavači
 
Pored srpskoj javnosti već poznatih profesora Korejca Parka Sung Joa i Francuza Žan-Žak Šanarona, koji su bili u komisiji za odbranu spornog doktorata ministra Nebojše Stefanovića, spisak predavača na ovom fakultetu zanimljiv je i po tome da su pojedini profesori za Dojče vele potvrdili da nemaju nikakve veze s Poslovnom školom Zapadni London.
 
Njihove veze sa Megatrendom uglavnom se svode na površna poznanstva i susrete sa Mićom Jovanovićem. Jedan izvor Dojče vele tvrdi da je većina tobožnjih predavača škole u Londonu bila na naučnom skupu koji je ujedno bio i proslava šezdesetog rođendana Miće Jovanovića u januaru 2013.
 
"Nemam apsolutno nikakve veze s Poslovnom školom Zapadni London, ali sam se sa prof. Mićom Jovanovićem dva puta sreo u Beogradu. Većina onih koji su navedeni kao predavači na sajtu škole, učestvovali su na seminaru povodom proslave njegovog šezdesetog rođendana pre nekoliko godina", objašnjava za Dojče vele jedan od "profesora" londonskog Megatrenda. 
 
Kabinet rektora Megatrenda pozvao je Dojče vele da se upozna sa svim profesorima londonske škole koji su navodno učestvovali na okruglom stolu na Megatrendu u utorak, 10. septembra u Beogradu. Međutim, sastanak sa Dojče vele otkazan je u poslednjem trenutku.
 
Takođe, na portalu londonske "škole" se kao jedan od partnera navodi privredna komora Dolina Temze (Thames Velly) iz zapadnog Londona. Tamo međutim za ovaj medij kažu da ne postoji takav partnerski odnos. Megatrend je, navode, pre šest godina bio član komore, ali ništa više od toga.
 
Turbo mega master studije
 
U čemu je onda tajna te poslovne škole koja nije akreditovana, nudi studije koji liče na kurseve, a ima predavače koji tamo uopšte ne rade?
 
Odgovor se možda krije na samom sajtu škole. Tamo ističu da pomenuta ponuda može biti atraktivna i za svršene studente neakreditovanih fakulteta. Naime, londonski Megatrend svojim budućim diplomcima obećava nostrifikaciju diploma preko beogradske ispostave Megatrenda koji je akreditovan u Srbiji. Kako zaključuje Dojče vele, to znači da londonska ispostava Megatrenda nudi pranje i nostrifikaciju nepriznatih diploma preko u Srbiji akreditovanog univerziteta Megatrend.
 
Na isti način je funkcionisao i "fakultet" Megatrend International Expert Consortium Limited takođe u Londonu. Dojče vele je pre pet godina otkrio da od tog, takođe neakreditovanog univerziteta, postoji samo  poštansko sanduče.
 
Ta Megatrendova "ispostava" ponovo se našla u žiži javnosti nakon optužbi da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tamo završio "osnovne studije", a diplomu potom oprao preko beogradskog Megatrenda.
 
Fizičar i bivši pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Milovan Šuvakov za Dojče vele kaže da je neverovatno da Ministarstvo prosvete povodom ove afere ne preuzima ništa.
 
"Činjenica da je Stefanović 'završio' dodiplomske studije u firmi koja je registrovana u Velikoj Britaniji za delatnost koja ne obuhvata visoko obrazovanje nije osporena od strane Megatrenda. Naprotiv, oni su to potvrdili i priznali da su istu diplomu nostrifikovali. To je u rangu sa tim da je neka cvećara u Velikoj Britaniji izdala nekoj stalnoj mušteriji potvrdu da je on master kupovine cveća, a da mu je potom to neko u drugoj zemlji prihvatio kao visokoškolsku ispravu", zaključuje Šuvakov.
 
Sličan je biznis-model i "Poslovne škole" u Londonu. Na sajtu ne postoje informacije o tome koliko koštaju ubrzane "master-studije". Ipak, na sajtu beogradskog Megatrenda dostupna je brošura za međunarodne studente u kojoj se, pored drugih Megatrend fakulteta, navodi i "Poslovna škola Zapadni London". Cene master-studija navedene u brošuri su tri, pet i šest hiljada evra po akademskoj godini.
 
Ceo tekst Dojče velea možete pročitati OVDE.
  • Milan

    30.09.2019 07:34
    Ns
    Banana republika.. jos malo i ostace samo kora od banane.
  • Živković

    29.09.2019 16:22
    Srbijom upravlja mafija.
  • Bili Kid

    29.09.2019 15:59
    To su te "bakterije" obrazovanja u Srbiji koje ga razaraju! Doktori bez znanja, menadzeri bez iskustva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija