Srbija obeštetila gubitke stočarima zbog svinjske kuge

Srbija je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja.
Srbija obeštetila gubitke stočarima zbog svinjske kuge
Foto: Pixabay
Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla. Ostale su ubijene zbog neposredne blizine samog domaćinstva ili su bile zajedno u oboru sa zaraženim životinjama.
 
Prisustvo ove zarazne bolesti tada je zvanično potvrđeno u referentnoj laboratoriji u Madridu, i to u selima Velika Krsna, Rabrovac i Kusadak. Poslednji zabeleženi slučajevi bili su u mestu Srpski Itebej, Opština Žitište, gde je ubijeno sedam grla, od čega je zaraza bila pronađena kod dve životinje. Kada je bolest otkrivena, u prvom momentu je ubijeno više od 200 svinja. Vlasnici životinja odmah su dobili novac za eutanazirane i uginule životinje.
 
"Zaraza je bila potvrđena u 18 gazdinstava u Srbiji, ali su životinje uništene u svakom domaćinstvu koje je bilo u kontaktu sa onim gde je bolest otkrivena", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Do sada je bilo zaraženo oko 20 svinja i isplaćeno 8.286.260 dinara. Još u avgustu je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca, u poluprečniku od tri kilometra. A, sredinom septembra, kada se bolest pojavila u Srpskom Itebeju, i Srednjebanatski upravni okrug proglašen je zaraženim područjem od bolesti afričke kuge svinja.
 
Srbija je odolevala naletu ove zaraze više od dve godine, pišu Novosti. Još kada je bolest bila potvrđena u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Bolest se prenosi lako, nije opasna po ljude, ali može da izazove ogromnu ekonomsku štetu. Kako ne postoji vakcina, a ni lek, kada se pronađe žarište, sve svinje moraju biti ubijene. Čak i one koje se nalaze u kontaktnom domaćinstu. Zbog toga najveća opasnost preti farmama, jer u slučaju pojave bolesti, sve svinje moraju biti ubijene.
 
Stručnjaci objašnjvaju da je i najveća zaštita od bolesti upravo na velikim farmama i da su potencijalna žarišta upravo mala domaćinstva, gde se, nažalost, ne vodi mnogo računa ni o ishrani životinja, ali ni o higijeni i prostoru gde se drže.
  • Lovac

    30.09.2019 04:12
    Zluradi
    Ne razumem cemu zluradi komentari? Afrička kuga svinja je pošast kojoj nema leka, a širi se nezadrživo sa istoka i ostavlja ogromne štete na ekonomiju jedne zemlje. U Bugarskoj je do sada pobijeno oko 400.000 svinja, u Rumuniji još više, slično je u Madjarskoj, Češkoj...
    U ovoj situaciji ministarstvo je reagovalo onako kako je moglo. Jedino ne znam koliko je visina naknade realna.
    Zašto se niko od zluradih komentatora ne zapita kako se kuga pojavila prvo u središtu Srbije oko Mladenovca? Da nisu možda šverceri svinja uneli zaražene jedinke iz Rumunije ili Bugarske?
  • dragan

    30.09.2019 00:04
    Ah
    Ubiti tolike svinje zbog 20 ?Zar ih nisu migli staviti u karantin da vide dal su zaista inficirani.
  • Maki

    29.09.2019 20:24
    Stoka sns
    Sns zlotvori ubijaju domacu stoku izazivaju vestacku epidemiju da bi bratija mogla po nalogu klintonovih da potruje ostatak srba sa gmo smecem kancerom su zarazili sve

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.