Direktor Agencije za lekove: Ne treba paničiti zbog ranitidina

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović izjavio je danas da ne treba paničiti zbog povlačenja leka ranitidin sa tržišta, jer je, kako je objasnio, reč o preventivnoj meri i treba sačekati konačne dokaze i rezultate.
Direktor Agencije za lekove: Ne treba paničiti zbog ranitidina
Foto: Pixabay
Kompanija "Hemofarm" saopštila je da je "iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva", donela odluku o preventivnom povlačenju svih serija leka "ranitidin" sa tržišta.
 
Lek "ranitidin" sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije "Hemofarm".
 
U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.
 
"Jedan proizvođač je to detektovao, to su lekovi koji se koriste godinama, ali do sada nije bilo neželjenih reakcija", rekao je direktor Agencije za lekove Srbije za TV Pink.
  • Eto

    02.10.2019 14:39
    @Nada umire poslednja
    Kako vas nije sramota da planirate komadanje živih ljudi, jer očigledno o donatorstvu ne znate ništa osima FB lajkovanja!

    Nailazim na sve moguće opstrukcije države da me spreče da zabranim donaciju svojih organa!

    Na kraju ću tužiti državu u Strazburu, imam novca za to!

    Kada vas budu tranširali, setićete se svih upozorenja!

    Niko nema prava da drugom nalaže šta da radi sa telom!

    Nalazimo se u državi koju vode teški kriminalci i apsolutni izdajnici naroda!

    Vi ste očigledno zaboravili na pojam ličnih sloboda, ili vam treba tuđi organ ili ste pripadnik vlasti!
  • Mina

    02.10.2019 00:49
    Hm...
    Što bi naš vođa rekao "čemu histerija" ;)
  • Nada umire poslednja

    01.10.2019 21:06
    @tuziti - Sram vas bilo
    Kako vas nije sramota da poistovecujete Zakon o transplantaciji organa i tkiva sa lekovima u kojima.je u jednoj seriji pronadjena eventualno stetna supstanca...upravo takvi stavovi o davalastvu organa su doveli do toga da ljudi umiru jer primitivci vole da budu sahranjeni celi, da ih crvi mogu cele pojesti, a ne da podare zivot nekom drugom. Pricate o pokretanju postupka da ne budete donator? Sram vas bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.