Đukić Dejanović: Predložićemo jačanje mera za podsticaj rađanja

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će predložiti da mere iz Strategije za podsticaj rađanja iz 2018. godine narednim budžetom budu pojačane, a da će akcenat biti na produženju isplaćivanja dodatka za drugo dete, sa dve na više godina.
Đukić Dejanović: Predložićemo jačanje mera za podsticaj rađanja
Foto: Pixabay
Tokom naučnog skupa "Srbija: rod, politike, stanoviništvo" koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, Đukić Dejanović je kazala da će država, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) u narednom periodu biti okrenuta poslodavcima za rešavanje tih pitanja.
 
"Usklađivanje rada i roditeljstva je značajna mera, u planu su zajednički vrtići, koje će finansirati poslodavac uz sufinansiranje države", istakla je ona.
 
Đukić Dejanović je rekla da se radi na "snižavanju psihološke cene roditeljstva" i na jačanju partnerstva kroz pomoć majkama i budućim majkama, "koje moraju da imaju razumevanja od porodice i od države".
 
"To ćemo činiti kroz niz servisnih i edukativnih aktivnosti na temu očuvanja zdravlja, boljeg materinstva, ekonomskim i socijalnim pitanjima", izjavila je Đukić Dejanović.
 
Ona je rekla da će predstavnici lokalnih samouprava koji će učestvovati na današnjem naučnom skupu moći da dobiju bolje informacije o demografiji, populacionim parametrima, kao i o odlukama struke "kako napraviti korak napred".
 
Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da se sa demografskim problemima ne suočavaju samo male zemlje kakva je Srbija, već i Evropa. On je kazao da je taj naučni skup prilika da i SANU da svoj doprinos i da informišu javnost o tim, kako je rekao, multidimenzionalnim problemima.
  • Mihailo

    02.10.2019 22:47
    Sta je uradjeno
    Koliko se secam, Slavica je najavila izmene Zakona jos u januaru 2019. godine. Sta je od tada uradila??? Koga ti zavlacis Slavice, pa vise potrosi tvoje, ocigledno nepotrebno ministarstvo, nego sve porodilje u Srbiji. Farbaj nekog drugog.
    Svaka cast SANU, ali ocigledno treba da postoji saradnja ljudi koji stvarno nesto zele da ucine i dijaspore gde ce nam uskoro ziveti polovina stanovnistva.
  • B

    02.10.2019 22:18
    ponavljam
    Ako hocete veci natalitet:
    - zaboravite na ubedjenja da su: deca, kucni poslovi, rucak, veseraj, nabavka odece, poklona za rodjendane i ostalo "zenski posao". Dok nas ove mladje gledaju kako se raspadamo od posla kod kuce i naposlu (gde se opet kao zensko treba vise potruditi a vredeti manje) izgubice volju i da pokusaju. Jos kad vide statistiku o povecanju broja zena nastradalih u porodicnom nasilju...
    - dajte zenama mogucnost da rade krace od 40 sati nedeljno, kao u svim normalnim zemljama (sad samo cekam one sto ce mi reci da sam neradnik :D :D :D stara dobra srpska pokvarenost, imam dvoje dece i inezenjer sam vec 18 godina)
    - ne trosite pare na cigese da im do kraja zivota delite pare za 5-t0, 6-to 7-mo .... dete, to ne vodi povecanju nataliteta, oni ce ih svakako roditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija