Đorđević: Razlike u platama muškaraca i žena nema u javnom sektoru, u privatnom verovatno postoji

Razlika u platama između muškaraca i žena ne postoji u javnom sektoru, kazao je ministar za rad Zoran Đorđević, navodeći da nažalost verovatno postoji u privatnom sektoru.
Đorđević: Razlike u platama muškaraca i žena nema u javnom sektoru, u privatnom verovatno postoji
Foto: Pixabay
"Protiv toga moramo da se izborimo. Protiv neravnopravnosti u platama moramo zajedno sa medijima da se izborimo. Ministarstvo je otvoreno i stalno imamo akcije Inspektorata rada, ali nama trebaju konkretni dokazi", kazao je Đorđević.
 
Đorđević je istakao da Ministarstvo ne može da se pojavi na terenu bez dokaza da se krši zakon.
 
Kako je naveo, ti problemi nisu nastali danas, niti pre četiri godine, već postoje u Srbiji decenijama unazad i o njima se do 2014. godine nije pričalo.
 
Upitan zašto od Poverenice za ravnopravnost nisu pribavili podatke, Đorđević je kazao da su tražili, ali da ih nisu dobili.
 
"Posao svakog je da ako zna da postoji kršenje zakona, da nadležni organ obavesti. Ukoliko ne obavesti, saučesnik je u svemu tome. Mi ne idemo da lovimo ko tako radi, imamo telefon 0800 300 300 7, svi su pozvani da pozovu, predaju dokaze i ukoliko se javno prijave, imaju pravo da dobiju odgovor šta smo uradili po tom pitanju", kazao je Đorđević.
 
Odgovarajući na pitanje u vezi sa položajem žena u ruralnim predelima, Đorđević je kazao da je tu potrebno više raditi i medijski, ali i u samom pristupu problemu.
 
Kako je naveo, potrebno je da ljudi iz Ministarstva idu po selima, pričaju sa tim ženama, upoznaju ih sa tim šta radi Vlada Srbije, kao i sa njihovim pravima, koja mogu da crpe iz svih zakona.
 
"Mislim da to nedostaje i da su te žene zarobljene u neinformisanosti i to je nama najveći problem. Rešenje je direktan razgovor, obilazak cele Srbije, priča sa tim ženama i upoznavanje s tim kako mogu da ostvare sva svoja prava", kazao je Đorđević.
  • cluffas

    03.10.2019 11:09
    Zeni se obracunava istim koeficijentom ali se odbija - putni troskovi (dolazak i odlazak na posao)
    - topli obrok (hrana dok je na poslu)
    - regres (dodatak dok je radnik na odmoru)
    Trudnice i porodilje su prijavljene na Bolovanje i dobijaju cistu platu jer ne dolaze na posao.
  • :/

    03.10.2019 10:59
    -
    Radim u prodavnici bele tehnike.
    Koleginice imaju istu platu kao i mi muskarci, a sta mislite ko na postojeci posao istovara/utovara robu koja dodje?
    Kako je to fer?
  • EvoOvako

    03.10.2019 10:08
    Nema
    Zabrinutosti za javni sektor.
    A što se tiče razlike u plaćama međ' polovima, toga na žalost ima i u Skandinaviji.
    Razlika je što tamo sa manjom platom, razvedena žena sa dvoje dece živi bolje, nego li ovde porodica u KOJOJ SVI rade.
    Ministre, šoferiraj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija