Srbija i Kina osnivaju zajedničko preduzeće za izgradnju industrijskog parka

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Republici Srbiji i kineskoj "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) da osnuju zajedničko preduzeće radi izgradnje industrijskog parka na severnoj obali Dunava.
Srbija i Kina osnivaju zajedničko preduzeće za izgradnju industrijskog parka
Foto: Pixabay
Kako je objavljeno na sajtu Komisije, zajedničko preduzeće će projektovati, izgraditi, finansirati, upravljati i održavati industrijski park, piše Nova ekonomija. Finansiraće se od davanja u zakup industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada i drugih objekata, prodaje ili zakupa zemljišta u svom vlasništvu, naknade upravljanja imovinom i pružanja usluga, i ostalih usluga u skladu sa poslovnim planom.
 
Početak izgradnje još uvek nije poznat, a zavisiće od "odobrenja planske i projektne dokumentacije i potrebnih pripremnih radova", navodi se u odluci koja je doneta 14. avgusta.
 
Projekat obuhvata tri glavna segmenta: međunarodni trgovinski centar površine osam hektara, industrijski park na 247 hektara i visoko-tehnološki park na 20 hektara.
 
Trgovinski centar će činiti centar za prodaju reobe široke namene, logistički i centar za skladištenje robe, izložbeni centar i drugo.
 
Industrijski park će činiti radionice, magacini, administrativne zgrade, uslužni objekti, a visoko-tehnološki park će imati tehnološki inkubator, sopstvene uslužne objekte i administrativnu zgradu.
 
CRBC u Srbiji radi na Koridoru 11, a izgradio je i most Zemun-Borča. U preduzeću koje će osnovati sa Republikom Srbijom imaće pojedinačnu kontrolu, što znači da "sve bitne odluke donosi samo CRBC", navodi se u odluci Komisije.
 
Ovaj posao sprovodi se na osnovu ugovora koji su 18. septembra 2018. godine potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući CRBC-a Lu Šan.
  • Drugačije

    04.10.2019 14:02
    Budimo iskreni.
    Preduzeće za buduća zagađenja Srbije i sve moguće prerade koje Kina ne želi da vidi na svojoj teritoriji.
    Živi bili pa videli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija