Izdaci za vojsku i policiju porasli 1.000 odsto za četiri godine

Kapitalni izdaci za srpsku vojsku i policiju su se, gledajući srazmerno udelu u bruto domaćem proizvodu, od 2015. godine udesetostručili, što znači da sada višestruko premašuju ulaganja za bezbednosni sektor koji izdvajaju države centralne i istočne Evrope (CIE), upozorio je Fiskalni savet u najnovijem izveštaju.
Izdaci za vojsku i policiju porasli 1.000 odsto za četiri godine
Foto: 021.rs

Iako bi Srbija 2019. godine mogla da premaši nivo investicija iz perioda krize i dostigne 4,7 odsto BDP-a, Fiskalni savet ukazuje da se nesrazmerno veliki udeo bezbednosnog sektora odražava na loš kvalitet i nedovoljan pristup svim tipovima infrastrukture u Srbiji, piše Nova ekonomija.

Gledajući udeo u BDP-u, izdvajanja za bezbednosni sektor u Srbiji su 2018. godine dostigle petinu svih kapitalnih investicija u državi, dok su tekuće godine sa 1,1 odsto BDP-a  dostigle čak četvrtinu svih takvih izdataka. 

U Strateškim preporukama za budžet i fiskalnu politiku u 2020. godini navodi se da je to nekoliko puta više od ulaganja za slične namene uporedivih zemalja CIE (0,3 odsto BDP-a).

Fiskalni savet je još jednom preporučio da se unapređenje infrastrukture nameće kao društeni prioritet i da bi predstavljala "čvrstu osnovu za dalji privredni rast i ravnomerni razvoj Srbije".

  • Nemanja

    08.10.2019 23:03
    Naziv zakona o finansiranju vojske: Tetka iz Kanade.
  • Nemanja

    06.10.2019 14:21
    @ozbiljno

    Neće nas ta hrpa lezilebovića odbraniti ni od koga. Hranio bih radije bilo koga nego njih.
  • Haug

    06.10.2019 13:18
    Ujak Sem ne biti zadovoljan, on voli vaše istopljene topove i tenkove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.