Sedam turističkih agencija izgubilo dozvolu, građani kupovali aranžmane u kafićima i na pumpama

Ovogodišnja turistička sezona ostaće zabeležena kao jedna od "najmirnijih", sa rekordno malim brojem prijava i žalbi.
Sedam turističkih agencija izgubilo dozvolu, građani kupovali aranžmane u kafićima i na pumpama
Foto: Pixabay
Za razliku od prethodnih godina, kada je oduzimano od 13 do 15 licenci, ove godine je "samo" sedam turističkih agencija izgubilo dozvolu.
 
Najviše problema pravili su subagenti, koji novac od turista nisu prebacivali organizatorima putovanja. Međutim, bilo je i putnika koji su davali novac za aranžmane na pumpama i u kafićima, umesto u turističkim agencijama. Najdrastičniji takvi primeri su turističke agencije "Holliday time" iz Beograda i "Jurešić travel" iz Novog Sada.
 
Posle dramatične prošlogodišnje sezone, kada je propalo nekoliko velikih agencija i stotine turista ostalo bez odmora, turistički inspektori su ovog leta kontrolisali agencije 389 puta. Prošle godine su primili 853 prijava, ne računajući oko 2.200 žalbi putnika "SAB travela".
 
"Problemi su drastično smanjeni, a licence smo najvećem broju slučajeva oduzimali zato što agencije nisu imale garanciju putovanja. Prošla godina je bila veoma specifična i veliki broj organizatora putovanja je stopiralo ugovore o putovanju, što je umanjilo ugled agencija. Sve se dobro završilo, a novac je velikom broju putnika vraćen", kaže Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra zadužena za Turističku inspekciju.
 
Zanimljivo je, međutim, prenose Novosti, da je ove godine samo jedna agencija, "Serbona travel" iz Leskovca, otkazala ugovorena putovanja i nije vratila novac u roku. U medijima, međutim, kruže priče da su vlasnici propalih agencija otvorili nove, pod tuđim imenom.
 
"Takve informacije dobijamo sa raznih strana i iz medija, a na svaku dojavu reagujemo. Inspekcija je, recimo, imala saznanja da je vlasnik "Magdalena travel" Stevan Budžić, nekadašnji vlasnik "SAB travela". Kada su inspektori na licu mesta utvrdili činjenice nismo našli dokaz o njegovoj povezanosti", ističe Božić Trefalt.
 
Novi Zakon o turizmu pooštrio je kriterijume za dobijanje licence, između ostalog propisao je rangiranje licenci i uvođenje depozita. Uočeno je da je smanjen broj agencija zbog dešavanja u protekloj godini, kojih ima nešto manje od 500. U inspekciji smatraju da su ove godine organizatori putovanja poslovali odgovornije u odnosu na posrednike i u skladu sa propisima, ali su se subagenti pojavili kao problem.
 
"Ove godine posrednici su lošije poslovali, nego ranijih godina. Naime, oni su uzimali novac od putnika, ali ga nisu prebacivali organizatoru putovanja. To su uradili "Jurešić travel" iz Novog Sada i "Holidej tajm" iz Beograda i ostali su bez licence. Ove godine nekoliko posrednika je napravilo probleme u svom poslovanju, nisu prebacivali novac putnika dat za kupovinu aranžmana organizatoru putovanja", napominje Božić Trefalt. 
 
Kompetnu listu agencija koje su ove godine izgubile dozvolu, pogledajte OVDE.
  • Dolovac Milka

    06.09.2022 09:54
    Povracaj novca
    Na sudu sam dobila da treba da mi vrate novac posto su kazali da je agencija u stecaju.U agenciji gde sam kupila letovanje su kazali da idem u osiguravajucu kucu

    Oni su mi odgovorili da nemaju nista sa Tim i da se.zalim agenciji gde sam kupila aranzman.Ovi odgovorili da su isli preko neke druge agencije.I sta sad ja da radim.
  • Liman

    07.10.2019 22:55
    Uplatis turisticki aranzman u cevabdžinici i onda posle pa kakooo :O
  • Zidan

    07.10.2019 18:57
    .
    Onog ko turistički aranžman plaća na pumpi i u samoposluzi ne mogu da žalim uopšte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.