"U apotekama ima zamene za ranitidin, pacijenti ne treba da brinu"

Kompanija "Hemofarm" je saopštila da su pacijenti u Srbiji, koji su koristili lek "ranitidin", povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni, jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.
"U apotekama ima zamene za ranitidin, pacijenti ne treba da brinu"
Foto: Pixabay
"Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova 'ranitidin' i 'ranisan' zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente", rekao je gastroenterolog s Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije Srđan Đuranović, saopštio je Hemofarm.
 
Po njegovim rečima, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.
 
"Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka", kazao je Đuranović i naveo "famotidin" koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu. Dodaje da je taj lek u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva s tim lekom su dobra i "slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja".
 
Lek "famotidin" u obliku tableta se može dobiti samo uz recept lekara.
 
"Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle, pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu", rekao je Đuranović.
 
Hemofarm je 30. septembra saopštio da je "iz predostrožnosti, u cilju zaštite javnog zdravlja, doneo odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka 'ranitidin' sa tržišta". Prethodno je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid otkrivene nečistoće pod nazivom "N-nitrozodimetilamin" (NDMA).
  • Ka-Min

    09.02.2021 17:44
    kmuselin@hotmail.com
    Ranitidin sam koristio godinama, jako mi je odgovarao i bio delotvoran. Odjednom se nađe neki "stručnjak" otkriva nama nepoznate anomalije leka, ukida produkciju i uvodi novi lek koji podleže izdavnjem recepta kod kupovine, nema slobodne prodaje kao ranitidin a nama pacijentima kako bude.
  • Slavka

    21.01.2021 09:42
    Tako su supet lek inhakort 2000. Ukinuli i presli na engleske. Zbog pacijenata, ne verujem.
  • Smisao

    09.10.2020 09:13
    .
    Sve sto valja i ima učinak danas nije više dobrodošlo nigdje, tako i ovaj lijek koji je bio najbolji i niko se nije na njega a žalio nego smo prepoznali njegov kvalitet a nije bio skup

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija