Skupština usvojila Zakon o kontroli državne pomoći, Komisija za kontrolu raspolagaće sopstvenim budžetom

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o kontroli državne pomoći kojim se jača transparentnost dodele pomoći i omogućava efikasnija kontrola.
Skupština usvojila Zakon o kontroli državne pomoći, Komisija za kontrolu raspolagaće sopstvenim budžetom
Foto: 021.rs
Usvajanjem zakona ispunjava se i jedno od merila pregovaračkog Poglavlja 8 koje se odnosi na politiku konkurencije, što povlači dobijanje pozitivne ocene Evropske komisije u godišnjem izveštaju.
 
Takođe, obezbeđuje se operativna nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći.
 
Kako je nedavno objasnio ministar finansija Siniša Mali, sada su jasno istaknuti i pobrojani instrumenti dodele državne pomoći, a pored subvencija i povoljnih kredita, instrumenti mogu biti i prodaja ili korišćenje imovine u javnoj svojini sa umanjenom naknadom ili bez naknade, otpis dela duga ili celog duga i drugo.
 
On je dodao da su navedene i situacije koje ne predstavljaju državnu pomoć.
 
Mali je rekao da se uvodi registar državne pomoći i de minimis pomoći najkasnije u roku od godinu dana od početka primene zakona.
 
Naveo je i da je propisana jasna zastarelost povraćaja državne pomoći, i to tek po isteku perioda od 10 godina počev od dana dodele državne pomoći.
 
Komisija za kontrolu državne pomoći steći će status pravnog lica, raspolagati sopstvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Narodnoj skupštini.
 
Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, a sačinjavaće i godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći.
 
Takođe, moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava.
 
Komisija će moći da kazni korisnika državne pomoći ako ne bude postupao po njihovom nalogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija