Predstavnici vlasti zadovoljni dijalogom, cilj "što bolja opozicija"

Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra.
Predstavnici vlasti zadovoljni dijalogom, cilj "što bolja opozicija"
Foto: 021.rs
Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti birčkog spiska, navodi se u zaključku.
 
Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a to su:
 
- zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebe
 
- mere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiska
 
- obuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska
 
- preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izbora
 
- regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora
 
- da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana.
 
Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS.
 
Učesnici su informisani i o novim predlozima - izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da narodna skupština organizjuje otvoreni sastanak odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM.
 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima.
 
Gojković je rekla da je zadovoljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine.
 
"Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu", rekla je ona.
 
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da je vlast apsolutno spremna da "udovolji" opoziciji što god poželi jer joj je, kako je kazao, cilj da ima kvalitetnu opoziciju.
 
"Međutim, oni ne žele da izađu na izbore jer znaju da će doživeti katastrofu i ne daju nikakve konkretne predloge za izborni proces", kazao je Đukanović novinarima u pauzi sastanka vlasti i dela opoziciije uz posredovanje evropskih parlamentaraca u Beogradu.
 
On je rekao da opozicija koja ne dolazi na te sastanke "nema baš ništa da predloži", dok prisutni opozicionari "imaju neku širu političku priču".
 
Đukanović je kazao da je cilj vlasti da se na kraju tih sastanaka donesu neki zajednički zaključci.
 
Na opasku predsednika Nove stranke Zorana Živkovića da se zbog prisustva predstavnika EP ponašaju bolje nego inače, on je rekao da to nije tačno.
 
Prema njegovim rečima, Živković pokušava da na tim sastancima stvori dobar utisak o sebi, ali da mu "stranci ne veruju".
 
On je ocenio da je na sastanku "super atmosfera" i "kamo sreće da je više ovakvih sastanka".
 
"Sve je ekstra, dišemo kao jedan. Pravo da kažem nisam očekviao da bude ovako pozitivno - da se poželi", ocenio je Đukanović.
  • /

    10.10.2019 22:46
    /
    uf
    u kockarnici kuca uvek dobija
  • ceca

    10.10.2019 22:08
    ceca@gmail.com
    Kako ja pametno komentarišem,sama bih sebe lajkovala.
  • BojaNS

    10.10.2019 22:04
    Za sto bolju opoziciju i za sto losiju poziciju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija