BIRN: Naoružani specijalci hapsili uzbunjivača, zavera ćutanja u slučaju Branka Stefanovića

Advokat uhapšenog uzbunjivača, u slučaju afere sa oružjem u koju je uključen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u izjavi za BIRN kaže da se taj radnik Krušika koji se tereti za odavanje poslovne tajne dobro oseća, piše BIRN.
BIRN: Naoružani specijalci hapsili uzbunjivača, zavera ćutanja u slučaju Branka Stefanovića
Foto: Pixabay
U sredu 18. septembra između dva i pola tri popodne, naoružani specijalci u džipovima ušli su u krug fabrike namenske industrije Krušik u Valjevu i odmah se uputili u kancelariju dispečera u proizvodnji A.O, piše BIRN o detaljima hapšenja.
 
Na licu mesta oduzeli su mu poslovni računar, a zatim ga odveli u stan gde su zaplenili njegov privatni kompjuter kao i eksterne memorije koje su pronašli. Pretres stana trajao je do 18.30h, kada je A.O. prebačen za Beograd, navodi BIRN.
 
Hapšenje je usledilo tri dana nakon što je specijalizovani portal "Arms Watch" objavio istraživanje o izvozu oružja u ratom zahvaćeni Jemen i dan pre nego što je BIRN objavio priču kojom je potvđeno da je firma koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović po povlašćenim cenama kupovala oružje. Iako 18. oktobra ističe mesec dana od privođenja, hapšenje radnika Krušika bilo je obavijeno velom tajne sve dok nedeljnik NIN ove nedelje nije objavio nezvanične informacije.
 
BIRN saznaje da Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo iz člana 240 Krivičnog zakonika. Reč je o odavanju poslovne tajne i to iz stava 2 u kojem se kaže da će kaznom od dve do 10 godina biti kažnjen učinilac ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka.
 
Zavera ćutanja bila je tolika da se do danas nije moglo saznati ni ime akvokata koji zastupa uhapšenog kao ni informacije o slučaju, ocenjuje BIRN.
 
BIRN je uspeo da dođe do pojedinih detalja u vezi sa hapšenjem, kao i da stupi u kontakt sa njegovim braniocem, advokatom Ljubisavom Radosavljevićem, poznatijim po nadimku Batan. Upitan zbog čega se ćuti o hapšenju, čak i nakon što su mediji uspeli da saznaju da se A.O. već 20 dana nalazi u pritvoru, rekao je da nije hteo o tome da priča.
 
"Ja sam profesionalac, već 30 godina sam u advokaturi, a po meni tu nema ničega", rekao je Radosavljević.
 
Uhapšenom su dozvoljene samo tri posete mesečno od strane najbližih, koji s njim mogu da komuniciraju isključivo preko slušalice kroz neprobojno staklo.
 
"Umesto da kao uzbunjivač uživa zaštitu policije, jer je ukazao na moguće zloupotrebe, on je u spektakularnoj akciji, kao da je u pitanju opasan kriminalac, lišen slobode. U isto vreme oni koji su ojadili državnu firmu mirno spavaju i protiv njih se ne vodi nikakva istraga", kaže za BIRN izvor upoznat sa slučajem. 
 
Diljana Gajtandžijeva, bugarska novinarka i osnivačica sajta Arms voč, izjavila je za Cenzolovku da je šokirana saznanjem da je, kako prenosi NIN, uzbunjivač iz fabrike Krušik, koji je navodno otkrio novinarima tajne poslove te fabrike i grupe trgovaca oružjem, uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
 
"Šokirana sam, a ova vest nije samo mene šokirala. Uzbunjivaču nije mesto u zatvoru i on mora hitno biti pušten, a direktor Krušika i trgovci oružjem moraju biti uhapšeni. Takođe, istraga mora biti povedena i protiv tužioca koji je u ovom slučaju zloupotrebio svoja ovlašćenja i strpao u zatvor osobu koja govori istinu", kaže Gajtandžijeva za Cenzolovku.
 
Ona je u tekstu navela da je od anonimne osobe dobila dokumentaciju iz fabrike Krušik koja sadrži i-mejlove, internu prepisku, ugovore, fotografije, raspored isporuka i ostalo. Za Cenzolovku kaže i da ne zna ko joj je poslao tu dokumentaciju, ali da za tu osobu može da kaže je otkrila korupciju na najvišem nivou u Srbiji i da sada "svet zna istinu".
 
UNS traži slobodu za IT stručnjaka iz Krušika uhapšenog zbog podataka o izvozu oružja
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da se protivi određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik A.O, koji je bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
 
To udruženje traži da A.O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka, s obzirom na to da javnost o tome nije obaveštena, što je suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva.
 
UNS navodi u saopštenju da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova "osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji".
 
"Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A.O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo", piše u saopštenju.
 
Inicijativa žena Srbije pozvala je građane na okupljanje svakog dana u 18 sati ispred Centralnog zatvora, u znak podrške uzbunjivaču iz "Krušika", koji je uhapšen jer je ukazao na povezanost oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa trgovinom oružjem.
 
"Zatvaranje uzbunjivača iz Krušika je potez mafije prerušene u državu. Građanke i građani moraju da brane Srbiju od mafije kada to ne rade otete institucije i zato nam je svima mesto ispred Centralnog zatvora u Beogradu", saopštila je Inicijativa žena Srbije. 
 
Nedeljnik NIN objavio je ranije da je osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen pritvor od 30 dana. NIN je naveo da javnost o tom slučaju nije obaveštena, kao i da je do "tajne akcije vlasti" došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.
  • Laloš

    13.10.2019 20:00
    Hobotnica na delu.... Jedini lek protiv hobotnice je da se jedan deo pipaka pojede na salatu a drugi deo u rernu sa krompirom. Nema treće.
  • Aco Usnic

    13.10.2019 19:09
    U najavi je i vadjenje organa neposlusnima.
  • Parabelum

    13.10.2019 18:50
    Hapse i ćute zato sto se astronomska lova tu obrce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.