Apelacioni sud ukinuo rešenje o pritvoru uzbunjivaču iz Krušika, vraća se u kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike "Кrušik" Aleksandru Obradoviću, koji je navodno bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja, a koji se dovode u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića, preneo je Insajder.
Apelacioni sud ukinuo rešenje o pritvoru uzbunjivaču iz Krušika, vraća se u kućni pritvor
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić kazala za Insajder, odluka o ukidanju rešenja doneta je zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, a predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
 
Radnik "Krušika" vraća se u kućni pritvor. Obradović je već više od 20 dana u pritvoru zbog, kako je navedeno, odavanja poslovne tajne odnosno jer se sumnja da je bio novinarski izvor za poslove u vezi sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića.
 
Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da radnik bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za prethodni postupak i Obradović se vraća u kućni pritvor tokom kog neće smeti da koristi internet.
 
Novi advokat radnika "Krušika" iz Valjeva od danas je Vladimir Gajić, saznaje N1. 
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je, gostujući na N1, da će institucija na čijem je čelu tražiti odgovor da li je ispoštovana policijska procedura koju zakon nalaže od momenta hapšenja radnika Krušika Aleksandra Obradovića, navodeći da je to ono što je u njihovoj ingerenciji.
 
Podsetimo, Obradović je priveden 18. septembra, a vest o tome objavljena je tek pre nekoliko dana.
 
Njegov dosadašnji advokat Ljubisav Radosavljević rekao je juče da su razlozi za pritvor, koje sud navodi - uticaj na svedoke i da ne ponovi delo - besmisleni, pošto je njegov klijent sve već priznao. Branilac radnika Krušika napominjao je i da njegov klijent nije kriminalac koji odaje poslovne tajne da bi dobio neku korist, već je uzbunjivač javnosti.
 
"On je praktično svojim radom hteo da pokaže da je poslovanje Krušika, apsolutno neracionalno zbog građana Srbije, zbog oštećenja budžeta", dodaje advokat.
 
Međutim, nejasno je bilo zašto advokat nije odmah zatražio za radnika status uzbunjivača i zašto se javnosti nije obratio tada kada je njegov klijent i poslat iza rešetaka.
 
Nekoliko desetina ljudi u organizaciji Inicijative žena Srbije okupilo se sinoć ispred Centralnog zatvora u znak protesta zbog ovog hapšenja, a bili su najavljeni svakodnevni protesti u 18 časova ispred CZ-a dok Obradović ne izađe.
  • mitar

    15.10.2019 01:27
    @ja
    "A po čemu je on uzbunjivač a ne špijun?"

    da li si realan sa ovako glupim pitanjem?!
  • njemu

    14.10.2019 23:23
    vidi
    Uzbinjivač jer je taj "Krušik" moj i tvoj koliko ministra i njegovog oca, ali i one gladne devojčice iz Niša.
    Nisu oni od mene ukrali, al nek se zapitaju od koga su i dal će te parice i skupe naočale doneti sreću.
  • Veljko

    14.10.2019 19:33
    Rezultat svega...
    "Međutim, nejasno je bilo zašto advokat nije odmah zatražio za radnika status uzbunjivača i zašto se javnosti nije obratio tada kada je njegov klijent i poslat iza rešetaka."
    Advokati po službenoj dužnosti samo otaljavaju posao i naplaćuju od države "odbrane". Zbog novca zalažu se i savetuju najveće kriminalce, a gde "škripi" i podmazuju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija