Uzbunjivač iz Krušika: Moj jedini motiv je bio da se sazna istina o korupciji

Da je samo želeo da istina o poslovanju Krušika izađe na videlo, rekao je za BIRN Aleksandar Obradović, koji je posle pritiska javnosti pušten iz zatvora i vraćen u kućni pritvor u Valjevo.
Tačno je, sve sam rekao tužiocu. Nemam šta da krijem. Ništa nisam sakrio, ništa slagao, ništa nisam ukrao. Samo sam želeo da istina o poslovanju Krušika izađe na videlo“, kaže Obradović za BIRN, u svom prvom intervjuu po izlasku iz Centralnog zatvora.
 
Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu, pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika.
 
Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NIN 10. oktobra 2019. godine nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BIRN objavio detalje o slučaju. Iako Aleksandar Obradović priznaje šta je radio, on kaže da nije počinio bilo kakvo krivično delo.
 
Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Ovo su činjenice - i to samo deo činjenica - o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije“, kaže Obradović.
 
Priseća se kako je izgledala ta sreda 18. septembra kada je u pola tri popodne desetak policajaca došlo da ga uhapsi. "Došli su na moje radno mesto, to su bili ljudi iz BIA, neka ekipa koja je ne znam šta očekivala. Mislili su da ja radim za neku službu, da ja uzimam novac. Prvi put imam kontakt sa policijom, prvi put imam to iskustvo, to je bio taj početni šok", objašnjava on za BIRN.
 
Pripadnici BIA su u prvih 15-20 minuta bio malo grublji, dok ga nisu preuzeli nadležni iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. "To su sve mladi ljudi. Preuzeli su me i sa njima sam bio sve dok me nisu odveli u stanicu policije u ulici 29. novembra u Beogradu. Stvarno ne mogu da kažem ni jednu lošu reč za te ljude".
 
Kaže da ne može da se požali ni na komandire u Centralnom zatvoru i policiju uopšte. "Što se tiče policije bio bih nečovek kada bih rekao bilo šta loše. Osim te početne demonstracije sile - dva džipa, dva audija, četiri automobila, možda je to bilo preterano. Ko zna šta su oni očekivali u tom trenutku".
 
"Pojma nisam imao šta se dešavalo van rešetaka prethodnih dana. U zatvoru imate šest državnih TV kanala, kada ih gledate, imate utisak da je u zemlji stanje kao u Švajcarskoj, da je sve u redu, da se u zemlji Srbiji ništa ne događa. Pojma nisam imao kakva je situacija u vezi sa mnom u poslednja dva-tri dana".
 
Zahvalio se svim novinarima, posebno novinarima NIN-a, BIRN-a i N1, ali i svim ljudima zbog podrške koju je dobio.
 
Obradović kaže da je to što je isplivalo, samo jedno poglavlje o zbivanjima u Krušiku, a ima još mnogo toga što bi valjalo ispričati.
 
"Tvrdim da ne postoji način da se ijedna firma, a ovde se sad govori o GIM-u, odbrani. Oni sad pokušavaju zamenu teza, ali ne postoji način. Ja sam poslednjih godina toliko ušao u tematiku, ekonomski i matematički sam pismen, tako da ne postoji način da oni odbrane bilo šta što se tiče povoljnije cene, pokušaja negiranja da je bilo povlašćene cene i slično", odlučan je Obradović.
 
On objašnjava da postoje kalkulacije koje radi stručna služba, gde je tačno utvrđeno po stavkama koliko košta materijal, radna snaga, gde je ukalkulisan profit. Na osnovu te kalkulacije Služba prodaje dostavlja zvaničnu ponudu koja ide GIM-u i ostalim firmama i nakon toga po toj ceni treba da se sklopi ugovor. Međutim, sklapa se ugovor koji uopšte nije iz te ponude, nego ispod cene.
 
Osim povlašćenih kupaca, postoje i povlašćeni dobavljači. "To je krš nekih novih firmi koje su došle, koje su ušle u Krušik kao dobavljači, a potisnuli su višedecenijske dobavljače, lokalne dobavljače...", priča Obradović i dodaje jednu veoma bitnu stvar.
 
"Ovo što se dešava u Krušiku, ne dešava se samo u Krušiku, nego se dešava i u ostalim fabrikama namenske industrije. Ne znam samo da li iko ima hrabrosti i želje da to iznese".
 
Ceo intervju sa Obradovićem čitajte OVDE.
 
Tužilaštvo: Postupak protiv Obradovića prema zakonu, neovlašćeno uzeo podatke
 
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je predistražni i krivični postupak za odavanje poslovne tajne protiv A.O. iz valjevske vojne fabrike Krušik vođen u postupnosti u skladu sa zakonom, a ne "na bilo kakav tajni način" i da su u potpunosti poštovani propisi koji uređuju oblast zaštite tajnih podataka, uzbunjivača i podataka o ličnosti.
 
 "Istraga je u ovom momentu usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera u proizvodnji u preduzeću namenske industrije Krušik iz Valjeva, iz razloga lične prirode, protivno zakonima i ne pridržavajući se odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača, neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u vezi više vojnih proizvodnih programa u nameri da ih preda nepozvanom licu", navodi se u saopštenju.
 
Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.
 
"Javno tužilaštvo će u skladu sa važećim procesnim i materijalnim krivičnopravnim propisima nastaviti da vodi krivični postupak u ovom predmetu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u potpunosti, o čemu će javnost, u skladu sa zakonskim mogućnostima, biti blagovremeno obaveštena", dodaje se.
 
Nenadić: Uzbunjivač iz Krušika neće moći da traži zaštitu
 
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da uzbunjivač iz Krušika neće moći da traži zaštitu na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača, jer taj zakon sadrži "sistemski nedostatak", a to je da uzbunjivanje u javnom interesu ne predstavlja pravni osnov za oslobađanje od krivične ili druge odgovornosti.
 
"Konkretno, kada je reč o postupanju sa tajnim podacima, ovaj Zakon, u članu 20. predviđa mogućnost da se uzbunjivač obrati ovlašćenom organu tužiocu, državnoj reviziji, ministarstvu, ali ne i direktno javnosti ili novinarima", rekao je Nenadić za Danas.
 
Naveo je da je to razlog zbog kojeg uzbunjivač neće moći da traži zaštitu na osnovu tog zakona, ali da to ne znači da on treba da bude optužen ili osuđen zbog toga što je učinio.
 
"Trebalo bi insistirati na tome da se dokaže kako je reč o obelodanjivanju podataka za koje tajnost nije ni trebalo da bude određena, kao i na tome da se krivični postupak protiv njega ne vodi pre nego što se razreši ovo prethodno pitanje", rekao je Nenadić.
 
Naveo je da sudbina eventualnog krivičnog postupka protiv IT stručnjaka iz Krušika A.O. za odavanje poslovne tajne zavisi od nekoliko elemenata: da li je podatak koji je on dao novinarima uopšte imao status "poslovne tajne" i da li je obelodanjena informacija uopšte smela da bude proglašena za tajnu.
 
"Ako je reč o nekom 'podatku od interesa za Srbiju', onda bi se gledalo i da li su poštovana pravila iz Zakona o tajnosti podataka, a ne samo iz Zakona o zaštiti poslovne tajne", rekao je Nenadić.
 
Ukoliko je, kako navodi Nenadić, tajnost određena kako bi se prikrilo poslovanje na štetu državnog preduzeća, onda ne bi bilo osnova za krivično gonjenje uzbunjivača.
 
Bugarska novinarka: Uhapšeni radnik Krušika je pravi heroj Srbije
 
Bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, čiji je sajt Arms voč objavio priču o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja, ocenila je da je uhapšeni radnik iz valjevske fabrike Krušik Aleksandar Obradović pravi heroj Srbije, jer je dostavio dokumenta koja otkrivaju korupciju na najvišem nivou vlasti u zemlji ali i naoružavanje terorista Islamske države u Jemenu.
 
"Dostavio mi je dokumente koji otkrivaju korupciju na najvišem nivou vlasti u Srbiji, eksponiraju sve trgovce oružjem, uključujući i oca potpredsednika srpske vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. To oružje koje su izvozili iz Srbije završavalo je u rukama islamističkih grupa u Jemenu, skupina koje su činile mnogobrojne ratne zločine", rekla je Gajtandžijeva za Radio "Slobodna Evropa".
 
Ona je dodala da se, međutim, umesto istrage navodne visoke korupcije kao odgovor hapsi uzbunjivač.
  • Observer

    19.10.2019 15:53
    @мр Предраг .....
    Kad mr obrće teze....
    Krušik bi bio na sigurnom putu propadanja, da se nastavila politika, gde privatno povezano lice dobije robu ispod cene.....

    Kakva je tu korist Krušika?
  • мр Предраг М.Вулетић

    18.10.2019 11:29
    СЛОБОДА
    Слобода је чинити добро из страха од последица.Да ли је је изношење у јавност докумената који могу имати за последицу да стотине запослених у Крушику остане без посла-? А стручњаци тврде да је страх од губитка егзистенције јачи од страха од смрти.А због чега је то урађено? На Суду је да утврди мотив али и све остале околности.Крушик је нама Крушиковцима друга кућа.Немојмо је рушити
  • Novica

    18.10.2019 00:15
    @ns ja
    Svako ko misli da je DB 90ih i BIA razlicita sluzba VEOMA GRESI! Isti ljudi, isti sistem rada samo drugi naziv!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.