Više od sedam odsto građana imalo potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva

Tokom 2018. godine 7,1 odsto stanovništva imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe, pokazuju nalazi Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018, koju je sačinio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU).
Više od sedam odsto građana imalo potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenom unapređenju položaju osetljivih grupa u društvu, navedeno je u saopštenju. 
 
Iako je u odnosu na 2017. smanjenja stopa siromaštva kod dece (sa 9,5 odsto na 7,8 odsto) ona ostaju iznadprosečno ugrožena, kao i oni koji žive van gradova i kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod onih koji žive u gradskim područjima (10,4 odsto nasuprot 4,8 odsto). 
 
Posebno su ugroženi stanovnici u regionu južne i istočne Srbije, u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto, kao i članovi višečlanih domaćinstava. Statistika pokazuje i da presudan uticaj na ostanak u siromaštvu imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja - svaka peta osoba koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac tog domaćinstva nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svaka peta osoba koja živi u domaćinstvu u kojem nosilac domaćinstva nije zaposlen. 
 
Iz Vladinog tima za za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podsećaju i da je prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.
  • Cubi

    17.10.2019 19:36
    Leteci mod, vrata kontejnera..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.