Osam preduzeća kažnjeno sa 60 miliona za nameštanje ponuda u javnim nabavkama

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je sa 60 miliona dinara osam preduzeća koja su imala tajni dogovor da koordiniraju učešće u javnim i drugim nabavkama.
Osam preduzeća kažnjeno sa 60 miliona za nameštanje ponuda u javnim nabavkama
Foto: 021.rs
"Komisija je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije", navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Nova ekonomija.
 
Ovo je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija, dodaje se u saopštenju.
 
Kako se navodi, radi se o firmama društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd. 
 
Navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije (član 10. stav 2. tačka 1 Zakona o zaštiti konkurencije), navodi se u saopštenju.
 
"Kako se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, Komisija koristi i ovu priliku da pozove učesnike tih dogovora da se prijave Komisiji i dostave dokaze, te na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije", saopštila je Komisija.
  • Ivana Ilov

    18.10.2019 06:26
    Ilirska cesta 12
    Srpska posla. Nije ta uzrecica tek tako u narodu od doba Turaka.
    Dosla strana firma u Izvrsno vece na tender za filtraciju vode u jednom selu u Vojvodini.
    Doslo 11 ponuda od kojih samo 2 vazece. Nasa strana i jedna iz Beograda od nekog fakulteta...otkad se fakultet moze prijaviti na javni tender? Idemo dalje. Izabrali su Fakultet i naravno nase pravo kao izgubljenog na tenderu je da proverimo sledeci dan po zakonu dokumetaciju tog sto je pobedio: i vidi vidi nema bancne garancije nego dali akceptni nalog koji nije u funkciji vec godinama, nisu dali poslovanje za zadnjih 5 godina i niti potvrdu banke o prilivima i poslovanju...i kad smo sve to prijavili pravnica pocela da place...joj nisam ja nista to mi narucio predsednik komisije...u BG smo prjavili i zaustavili tender. I od onda nikad vise nas ne zanima da dajemo ponude ili da radimo u Srbiji. Ne hvala.
  • JS

    17.10.2019 23:08
    Ostali namestaci
    A ostali su clanovi stranke..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.