Novi pravilnik o turističkim agencijama propisuje depozite za dobijanje licence i veću odgovornost

Do kraja ovog meseca trebalo bi da bude potpisan pravilnik o uslovima za licenciranje organizatora turističkih putovanja koji bi trebalo da donese veću sigurnost putnicima.
Novi pravilnik o turističkim agencijama propisuje depozite za dobijanje licence i veću odgovornost
Foto: Pixabay
Kako za Politiku kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, nova pravila za agencije na snagu stupaju od januara sledeće godine. 
 
"Sistem se konačno postavlja na zdrave osnove. Prvi put se uvode depoziti za dobijanje licenci, a organizatori putovanja će ubuduće snositi rizik i za svoje subagente. Jedna od novina je i to da će svaki putnik, od januara sledeće godine, moći u osiguravajućoj kući u svakom trenutku da proveri da li je osiguran", pojašnjava Ljajić.
 
Prema novom pravilniku, agencije će biti svrstane u četiri kategorije, i to po broju putnika. U prvoj kategoriji su agencije koje imaju do hiljadu putnika, u drugoj od 1.000 do 5.000, u trećoj one koje su imale od 5.000 do 1.000 putnika, a u četvrtoj one koje su imale više od 10.000 putnika, piše Politika.
 
Na osnovu tih kategorija određeni su iznosi osiguranja i depozita. Depoziti se kreću od 2.500 do 10.000 evra.
 
Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Politiku da kategorisati agencije po broju putnika nije najbolje rešenje.
 
"Neko ko ima hiljadu putnika ne mora obavezno da ima mali promet. Postoje agencije koje rade individualna putovanja koja koštaju od tri do pet hiljada evra i zarađuju više nego one koje imaju više od 5.000 putnika, a prodaju aranžmane u Grčkoj", zaključuje Seničić.
 
Još jedna ekskurzija odložena zbog neispunjenih propisa
 
Još jedna ekskurzija otkazana je danas zbog toga što prevoznici nisu na vreme ispunili propise o prevozu učenika. Oko 90 učenika trećeg razreda pančevačke Osnovne škole "Miroslav Mika Antić" danas nije, kako je bilo planirano, otišlo na ekskurziju na Divčibare, jer saobraćajno preduzeće "Lasta", koje je trebalo da preveze učenike, nije ispunilo sve propise, pa je polazak odložen za sutra.
 
"Propisi o prevozu učenika su promenjeni od 1. septembra. Prevoznik koga je angažovalo JP 'Urbanizam', "Lasta", nije mogao da ispuni uslove koji se tiču kvalifikacionih kartica vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača. Prevoznik je dobio potvrdu, ali kartice nisu fizički izrađene", rekla je za 013info direktorka OŠ "Miroslav Mika Antić" Dragana Krstić, dodajući da se "Lasta" obavezala da će problem rešiti do sutra.
 
Ona dodaje da će učenici zbog odlaganja polaska na ekskurziju na Divčibarama ostati jedan dan kraće, a s obzirom na to da su roditelji već uplatili celokupan iznos za ekskurziju, za nerealizovani dan novac će im biti naknadno vraćen.
  • Kaćanka

    19.10.2019 17:31
    KonTiki samo
    Papir trpi sve, cuj sad ovo....novi Pravilnik....ma kakav bre novi kad se ni starog nisu pridrzavali....svi seru pa se mazu.....prevare, zatvore, otvore novu opet prevare....ajd bre svaka šuga otvara agenciju...sve bih ja to u prdekanu zajedno sa ministrom a ne....zapalio se bus posle 55 km...i ko je kriv, sam si kriv!!
  • /

    19.10.2019 13:34
    /
    lapsus, treba da stoji:
    ovo je umesto radikalskog poreza na mobilne telefone
  • Mare

    19.10.2019 12:55
    Mare
    Pa to je normalno svugde na zapadu. Svaka agencija za turizam mora da ima depozit u banci kao garanciju za svoje klijente. Pa ni zgradu nemozete napraviti ako firma nema depozit od najmanje dva miliona eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.