Tabaković: Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast

Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast kroz veću tražnju, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, tokom godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.
MMF savetuje oprez u fiskalnoj politici, a na pitanje koliko je Srbija oprezna, Tabaković je odgovorila: "Zar Srbija nije za ovih sedam, a posebno za ove četiri godine obezbedila partnerski odnos sa svim relevantnim institucijama, pre svega sa MMF kao jednom od najobjektivnijih institucija".
 
"Kad ističem partnerski odnos – to znači da smo mi oni koji najviše brinu sami o sebi, dopuštajući da ih drugi savetuju. Ali mi znamo koje su granice u kojima se mi krećemo", rekla je Tabaković. 
 
Na konstataciju da se najavljuju plate i penzije kao nova obaveza za naredne godine, navela je da je NBS potpuno jasno rekla da se budući rast koji je MMF zadržao za Srbiju na 3,5 procenata, a za iduću godinu na 4 procenta, bazira na domaćoj tražnji i na stranim direktnim investicijama.
 
"I to se potpuno uklapa u ono što mi radimo u zadatom fiskalnom prostoru, jer ne radimo ništa što je zasnovano na jednokratnim izvorima prihoda, nego na stabilnim i održivim osnovama", izjavila je guvernerka.
 
Jedno od upozorenja koje se može čuti jeste da vreme niskih kamatnih stopa može da bude izazovno da zemlje nastave da se zadužuju, pa i da se prezaduže. Tabaković kaže da ne postoji opasnost za tako nešto kad je u pitanju naša zemlja, jer Srbija, kako kaže, ima održiv rast BDP.
  • Stiv

    20.10.2019 01:09
    Stiv
    Zbogm narode stiv putuje u belgiju napokon. Svima dragi moi želim prvo zdravlja i vašim porodicama. A štose ove bagre tiče nejće se ništa promeniti ako građani neustanu i oteraju ih. Krašće,lagati i matlletirati i dalje građane. Mene više nejće eto uspeli su još jednu porodicu da oteraju. Žao mije moje države i mog novog sada ali ovde nema života samo pteživljavanje. Još jednom nedajtese ako možete bežite odavde bar zbog svoje dece. A ko ostaje borite se ja nisam mogao više umro bih dasam ostao. Ali takav je život moraš da bežiš i sopstvene države dabi živeo život dostojan normalnog čoveka. Još jednom želim vam sve najbolje.(orostite ako je bilo nešto u komentarima ali je pisano od srca dragi moji sugrađani).
  • Bili Kid

    19.10.2019 20:34
    7 godina vladate sa politikom stednje i male potrosnje, a sad pred izbore ste se setili da narod treba da ima trosi. Kasnoooo Jorgovanka! Sto se mene tice idete u kanalizaciju!
    Kamata u Nemackoj na kes kredite je 2.9% a u Srbiji 12%!
  • nensi

    19.10.2019 19:56
    sramota
    Sta ova zena govori? Nismo mi sisali veslo. Vidimo mi da je nasa sudbina u njihovim rukama. Uzeli su nam sve. Ja se sama sebe stidim. Sta sam docekala. Moju zaradjenu penziju su oteli. Sad mi kao slepcu daju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.