Zimske gume obavezne od 1. novembra

Vozači u Srbiji imaju manje od dve nedelje da zamene gume, kako se ne bi suočili sa paprenim kaznama.
Zimske gume obavezne od 1. novembra
Foto: Pixabay
Obaveza vozača je da na automobilima imaju sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a dubina šare mora biti najmanje četiri milimetara.
 
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava da se vozilo koje nema sva četiri zimska pneumatika tretira kao tehnički neispravno.
 
"U slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač takvog vozila, i vozač i vlasnik dužni su da osiguranju nadoknade svu štetu nastalu u saobraćajnoj nezgodi, a radi se o iznosima koji se mogu meriti desetinama miliona dinara. Sa aspekta bezbednosti neophodno je imati zimske gume, jer letnje gume na zimskim temperaturama prosto nemaju odgovarajuća svojstva", kaže on.
 
 Od 10.000 do 20.000 dinara iznosi kazna za fizička lica za vožnju sa letnjim gumama, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.
  • Vojka Ilic

    20.10.2019 07:08
    Mirogojska 32
    20. oktobar 2019. | nedelja |
    OBAVEZNA I ZIMSKA OPREMA VOZILA U SRBIJI PDF Štampa
    Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima primenjuje se od 04. maja 2012. godine.

    U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu ovaj Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

    U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.
    U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

    Što se obavezne opreme tice, komplet sijalica više ne spada u obaveznu opremu.
  • Neven Stefancic

    20.10.2019 07:04
    Zagrebacka ulica 38
    I kako to da niste uskladili sa ostalim zemljama u okolini i Evropi? Kod kojih zakon kaze od 15.Novembra? I sad cete nekoga da maltretirate sa stranim tablicama? Sprdacina od drzavnih institucija koje pojma nemaju. Pazi pojma amaterizam da se smijes. Zakon meni jasno govori, da mogu da imam letne gume sa 4 mm ako imam i lance u autu. A to sto Srbija uvek nesto posebno izmislja macku o rep.
  • Dejan

    20.10.2019 00:00
    Srb
    Sad slusajte srbske pametnice sa sub pitanjima, zimske gume na 15-20C a kad zazimi onda su iste te pametnice misevi u rupama !!! Vozite se kako hocete,prilikom sudara se gledaju svi elemnti na oba auta, letnje gume u zimskom periodu mogu samo da budu minus kod sudije !! Dobri su mi srbi koji zveknu preko 1000e godisnje na cigarete a mrsko im da kupe nove zimske gume za 300-500e ceo komple i takvi treba da budu ucesnici u saobracaju ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija