Po čemu se nova vakcina protiv gripa razlikuje od stare

Prvi put od ove sezone protiv gripa se o trošku osiguranja ugroženim kategorijama daje četvorovalentna "Sanofi Pasterova" vakcina.
Po čemu se nova vakcina protiv gripa razlikuje od stare
Foto: Pixabay
"Novosti" pišu da za razliku od trovalentne, koja je do sada primenjivana, ova nova sadrži dva soja virusa tipa A i dva soja virusa B. U svetu se ova vrsta četvorostruke zaštite koristi već nekoliko godina i značajno podiže otpornost na virus influence.
 
Lekari kažu da je sada pravo vreme za vakcinaciju, jer je potrebno od dve do četiri nedelje da se razvije imunitet.
 
Imunolog profesor dr Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je da trovalentna vakcina sadrži dva tipa A, ali samo jedan tipa B.
 
"Sojeve virusa koji će ući u vakcinu protiv gripa svake godine određuje Svetska zdravstvena organizacija na osnovu neprekidnog praćenja njihove cirkulacije. U trovalentnu vakcinu inaktivisan je bio samo jedan soj virusa tipa B, a dešavalo se da, bez obzira na procene, počne da dominira drugi soj ovoga tipa i da zato vakcina bude manje efikasna", rekao je dr Marković.
 
Dodao je da je četvorovalentna vakcina zato sveobuhvatnija zaštita protiv gripa.
 
"S obzirom na to da je teško proceniti kada će tačno početi sezona gripa, jer nekada može da porani pa da oboleli traže pomoć lekara već krajem novembra, idealno je da se sada primi vakcina da bi se pravovremeno zaštitili. Ipak, trebalo bi da smo svesni da epidemija gripa traje tri i više meseci i maksimum često dostiže tek u februaru. Svi oni koji se ne vakcinišu na vreme iz bilo kog razloga, uvek mogu to naknadno da učine", kaže dr Marković.
 
Osim ugroženim grupama, kao što su najstariji i hronično bolesni, vakcina protiv gripa preporučuje se i zdravim osobama od 20 do 50 godina, jer su one najčešće dominantni prenosioci ove infekcije. Imunizacija protiv gripa savetuje se i deci starijoj od šest meseci.
  • Jelena

    07.10.2020 16:18
    Ako mi majka 71 godina i u poslednje 2-3 godine svake zime dobije grip, a završi sa bronhitisom i injekcijama, onda nema o čemu da razmišlja. Neko mora i "zamorče" da bude u svom i u interesu svih.
  • Slavica

    30.09.2020 23:11
    Istina
    Ne smatram se strucnom po pitanju vakcina, ali znam da moj otac prima vakcinu protiv gripa vec 30 godina. Sada ima 85 godina i nikada mu nije smetala. Ja imam 62 godine i primam vakcinu vise od 10 godina.
  • Vakcina je čudo

    20.10.2019 13:41
    Da mi to lepo ubrizgamo, pa...
    Pretpostavljdam da se razlikuje po tome, što skraćuje život na 10-15 godina nakon primanja vakcine, kada počinje brza i fatalna bolest, koja se ničim ne može povezati sa primljenom vakcinom, osim po većem broju lica iz tog doba koji su je primali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija